nieuws archief


13 april 2021

Etalage-expositie ‘Meisje met de Parel’ op z’n Meierij’s 
naar Schijndel

13 april t/m 23 mei - Kloosterstraat 4 in Schijndel


Tijdens de lockdown hebben maar liefst 25 schildercursisten van Phoenix Cultuur een eigen interpretatie gemaakt van het wereldberoemde 17e eeuwse schilderij ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer. Na de succesvolle eerste etalage-expositie in Veghel verhuizen deze ‘Meisjes met de Parel’ op z’n Meierij’s van 13 april t/m 23 mei naar de Kloosterstraat 4 in Schijndel.

Veel cursisten moeten tijdens de lockdown hun live schilderles ontberen. Om hen ook thuis te inspireren en te stimuleren om te blijven schilderen, kregen schildercursisten van Phoenix Cultuur de opdracht om vanuit huis aan de slag te gaan met een eigen weergave en visie op het ‘Meisje met de Parel’, maar dan op z’n “Meierij’s”. De kunstwerken worden ruim een maand lang geëxposeerd in leegstaande etalages in de centra van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Hiermee worden de centra in Meierijstad onder de aandacht gebracht en de weg er naartoe aantrekkelijker gemaakt. Na de succesvolle eerste etalage-expositie in Veghel, verhuizen de ‘Meierijse Meisjes’ vanaf 13 april naar het centrum van Schijndel.

Schildercursisten
Maar liefst 25 schildercursisten deden mee aan deze opdracht, waaronder vijf cursisten van kunstenares en Phoenix-docente Rita van der Laan. Zij geeft normaliter wekelijks teken- en schilderles vanuit ’t Spectrum in Schijndel. Onder andere Elly Bax, Toon van Boxtel, Janske Spoor, Erika Wijntjes en Janet van der Linden waagden zich aan deze bijzondere opdracht, en kozen elk voor een eigen schildertechniek en studie. Dit resulteerde in een diversiteit aan werken en persoonlijke interpretaties.Stem en maak kans op mooie prijzen

Tijdens de expositie-periode in Schijndel wordt het publiek opgeroepen om een wandeling te maken door het centrum van Schijndel en een kijkje te nemen bij de 28 ‘Meierijse Meisjes met de Parel’. Door middel van een QR-code op de etalageposter of de bon in de MooiSchijndelKrant van 14 april, kan men tot 23 mei een stem uitbrengen op een favoriete top drie. Alle stemmers maken kans op één van de vijf prijzen die beschikbaar worden gesteld door Mimos Boutique, Ton Kanters – Gezond Genieten, Etos Schijndel, Tausch Optiek & Juwelier en InSchijndel City Management. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht en op 9 juni bekend gemaakt in de MooiSchijndelKrant.

26 maart 2021

Ontwerp een Break Out Hero en vertel jouw verhaal!


Je gevoelens vertalen in een Break Out Hero om zo je ervaringen in de coronatijd te delen met anderen. Het is een nieuw project vanuit Phoenix Cultuur om jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar uit heel Meierijstad een hart onder de riem te steken.

Wat de huidige coronatijd en de strenge maatregelen met jongeren doet is lang onderbelicht gebleven. Veel jongeren ervaren deze periode als zwaar en deprimerend en kampen met mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst. Het bijzondere project ‘Break Out Hero’ doorbreekt de ‘stilte’ en stimuleert en daagt jongeren uit om aan de slag te gaan met hun eigen Avatar, of ook wel een Break Out Hero, die denkbeeldig aan hun zijde staat. Hiermee kunnen zij hun persoonlijke kijk en beleving verbeelden en vertalen in een fictief personage binnen de actuele realiteit.

Ontwerp jouw eigen Break Out Hero!
Wij dagen jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar uit heel Meierijstad uit om een eigen Break Out Hero te ontwerpen. Een superheld met krachten, die alle corona-obstakels bestrijdt. Hoe ziet mijn held eruit? Waar zet mijn held zijn/haar super powers in en hoe gaat de toekomst er uitzien? Allerlei technieken kunnen hierbij gebruikt worden zoals: tekenen, knippen, plakken, fotograferen, collage etc. Van alle ingezonden Break Out Hero’s wordt een bijzondere expositie gecreëerd op de Noordkade in Veghel. Er wordt ook een selectie gemaakt van alle inzendingen: het persoonlijke verhaal van deze jongeren wordt via audio geïntegreerd in de expositie.Deelnemen

Het ontwerp van de Break Out Hero (als TIFF, JPEG of PDF van max. 2MB) mag voor 15 mei worden ingezonden naar info@phoenixcultuur.nl o.v.v. BOH, naam, telefoonnummer en een korte omschrijving van de held. De geselecteerde deelnemers worden telefonisch benaderd om hun persoonlijke verhaal te komen delen, waarna er een audio-opname wordt ingepland. Heb je vragen? Mail ze naar myriam.simons@phoenixcultuur.nl.

1 maart 2021

Etalage-expositie ‘Meisje met de Parel’ op z’n Meierij’s

Van 5 maart t/m 11 april te zien aan de Meierijgaarde 29 in Veghel

 

Maar liefst 25 schildercursisten van Phoenix Cultuur hebben tijdens de lockdown vanuit huis een eigen interpretatie gemaakt van het wereldberoemde 17e eeuws schilderij van Johannes Vermeer. De kunstwerken zijn van 5 maart tot en met 11 april als bijzondere etalage-expositie te bewonderen in het centrum van Veghel, in het leegstaande pand aan de Meierijgaarde 29.

Creativiteit tijdens de lockdown
Het initiatief komt van Lonneke de Wit, kunstenares en teken- en schilderdocente bij Phoenix Cultuur, naar aanleiding van een opdracht uit het televisieprogramma “Project Rembrandt” van NPO2. Tijdens de lockdown moeten veel cursisten hun live schilderles ontberen. Om hen ook thuis te inspireren en te stimuleren om te blijven schilderen, initieerde Lonneke het project dat volkomen ‘corona-proof’ wordt georganiseerd. De schildercursisten zijn de afgelopen tijd vanuit huis aan de slag gegaan met hun eigen weergave en visie op het ‘Meisje met de Parel’, maar dan “op z’n Meierij’s”.

Centra onder de aandacht
In samenwerking met VOLOP Meierijstad is de etalage-expositie in het leven geroepen, om de centra in Meierijstad onder de aandacht te brengen en de weg er naartoe aantrekkelijker te maken. De ‘Meierijse meisjes met de Parel’, die door de schildercursisten zijn gemaakt, blijven een maand lang hangen in de etalage van de voormalige Intersport-winkel en zullen vervolgens doorreizen naar het centrum van Schijndel en Sint-Oedenrode.

Stem en maak kans op mooie prijzen
Tijdens de expositie-periode wordt het publiek opgeroepen om een wandeling te maken door het centrum van Veghel en een kijkje te nemen bij de bijzondere etalage-expositie. Door middel van een QR-code op de etalageposter, of de bon in de Stadskrant van 3 maart, kan men een stem uitbrengen op een favoriete top drie. Alle stemmers maken kans op één van de vier prijzen die beschikbaar worden gesteld door Schellen Boek- en Kantoorboekhandel, Juwelier van Hout, Schoenenzaak van Es en Chrizy’s Art Studio. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd en op 23 april bekend gemaakt in de Stadskrant Veghel.

9 februari 2021

Doe mee met de Phoenix Muziek Challenge @Home

Stuur jouw filmpje uiterlijk 26 maart in!

 

In de week van 9 t/m 18 april vindt de Kindermuziekweek plaats! In deze week willen we kinderen in de leeftijdscategorie van 4 t/m 12 jaar zoveel mogelijk in aanraking brengen met muziek en ze stimuleren om muziek te maken! Doe jij mee aan onze leuke Muziek Challenge @Home?

De challenge 

Maak een mooi filmpje van een spetterend muziekoptreden in je eigen huis! Kies je favoriete liedje of instrumentaal muziekstuk. Je mag ook iets laten horen wat je tijdens de muziekles op school hebt geleerd en alle muziekstijlen zijn prima. Je mag  gebruik maken van een achtergrondtune of live begeleiding. Begeleiders worden niet door de jury beoordeeld. Als je met leeftijdsgenoten in een groepje optreedt en een filmpje laat maken is dat ook prima.

Wat kun je winnen? 

Jouw filmpje wordt door de Phoenix-jury bekeken. De mooiste, leukste en meest originele filmpjes verschijnen tijdens de Kindermuziekweek op onze socials! Het allerleukste filmpje wint een te gekke muziekworkshop op maat. Hoe gaaf is dat?!

De voorwaarden en meer info 

  • Kinderen van 4 t/m 12 jaar, woonachtig in Meierijstad, mogen meedoen aan deze challenge. 
  • Het filmpje mag maximaal 4 minuten duren. Korter mag, langer niet. Eventuele aankondigingen worden meegerekend in de tijd.
  • Het filmpje kan ingestuurd worden tot 26 maart a.s. naar info@phoenixcultuur.nl, met daarbij de naam van de deelnemer, leeftijd, e-mailadres en eventuele bijzonderheden over jezelf die waardevol zijn om ons te laten weten. Insturen mag ook via WeTransfer.
  • Een deskundige jury, bestaande uit muziekdocenten van Phoenix Cultuur, bekijkt alle filmpjes en maakt een keuze uit de beste inzendingen. De jury luistert naar jouw muzikale optreden maar denk ook zeker aan leuke kleding en misschien versiering van de ruimte waar het filmpje wordt gemaakt!
  • Bij aanmelding geven jouw ouders toestemming voor het gebruik van de filmpjes op onze website en sociale media. Het zou namelijk jammer zijn als we de filmpjes niet aan jullie publiek kunnen laten zien!

Heb je vragen? Neem dan contact op met Leonie Pijpers-Clahsen via info@fluitwijs.nl.
We kijken uit naar alle inzendingen. Veel plezier en succes!

 

2 februari 2021

Bekijk onze (korte) cursussen en workshops

Op dit moment zijn de (fysieke) deuren van Phoenix Cultuur nog gesloten, maar: we blijven positief! Jij ook? Pak er een kopje koffie of thee bij en ga op zoek naar een toffe (korte) cursus of workshop! 

> Beeldende cursussen
> Danscursussen
> Muziekcursussen
> Theatercursussen

 

12 januari 2021

Corona-update | 23 maart

Corona update 23 maart

De persconferentie van dinsdag 23 maart heeft ons helaas nog steeds geen goed nieuws gebracht. Voorlopig blijven de deuren van onze leslocaties gesloten tot in ieder geval 20 april en worden de live lessen en cursussen zoveel mogelijk online verzorgd of opgeschort. Voor kinderen en jongeren t/m 26 jaar zijn er gelukkig wel wat meer mogelijkheden: we mogen - indien het weer het toelaat - namelijk buiten lesgeven. De dans- en theaterlessen worden inmiddels alweer goed opgepakt. De docenten bekijken de mogelijkheden en blijven hierover in contact met hun leerlingen. We bekijken ook of het mogelijk is om lessen vanuit de andere disciplines buiten te geven, als dat mogelijk en natuurlijk wenselijk is.

We wachten tot we jou weer mogen verwelkomen!
Als we eindelijk 'groen licht' krijgen, leggen we de rode loper uit voor al onze leerlingen en cursisten! De komende tijd kunnen we ons ook meer focussen op het goed afronden van dit cursusseizoen. Waar inhalen niet meer lukt, zijn we coulant richting onze leerlingen en cursisten en de gemiste lessen restitueren. En daarna: vol goede moed naar een nieuw, fris cursusseizoen met (hopelijk) veel minder (en liever geen) beperkingen.

Hou nog even vol & hopelijk tot snel!

Met vriendelijke groet,
Barbara Brouwer | directeur

------------------------------------------------------

Corona Spelregels Phoenix Cultuur Meierijstad
Zodra onze leslocaties weer open gaan, dan gelden onderstaande spelregels:

Dagelijks werken we aan een veilige en schone werk- en cursusomgeving. In deze tijden zijn we des te bewuster van deze taak en onze verantwoordelijkheid. We werken daarom volgens onderstaande spelregels: 

Basismaatregelen 
Zorg ervoor dat iedereen vanaf 18 jaar anderhalve meter afstand (2 armlengtes) van elkaar kan houden. Was regelmatig je handen (of gebruik de dispensers met desinfectievloeistof), schud geen handen, hoest in de ellenboog en blijf thuis wanneer je (of iemand in je gezin) corona-gerelateerde klachten hebt. Voor de individuele muzieklessen geldt daarbij: bij twijfel over de eigen gezondheid geeft de docent - indien mogelijk - online les. 

Afstand houden
In aanvulling op de basismaatregelen: zorg ervoor dat iedereen 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar kan houden. Uitzonderingen:
> Jongeren tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden;
> Kinderen tot en met 12 jaar hoeven daarnaast geen 1,5 meter afstand te houden tot anderen (ook niet tot volwassenen);
> Personen die tot één huishouden/gezin behoren hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. 

In sommige situaties is afstand houden niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat hierbij om:
> Acteurs tijdens optredens en lessen;
> Dansers bij het samen trainen en dansen met partners in een choreografie;
> Bij uitzondering: docenten die (kortstondig) uitleg geven over specifieke (beeldende) technieken. De docent gebruikt dan een spatmasker. 

Locatiemaatregelen algemeen 
> Vanaf 1 december is het verplicht dat alle bezoekers, deelnemers (vanaf 13 jaar) en medewerkers in alle openbare en overdekte ruimten van alle leslocaties een (niet-medisch) mondmasker te dragen.
> Graag max. 1 begeleider per kind (bij locatie Mariendael mag geen begeleider mee naar binnen).
> Kom niet te vroeg.
> Gebruik de dispensers met desinfectievloeistof voor je handen.
> Houd je aan eventuele looproutes en aanwijzingen in het gebouw.
> Op de gangen/trappen: houd rekening met de 1,5 meter afstand tussen personen.
> Reinig materialen, gereedschap en instrumenten direct na gebruik met desinfectievloeistof of de daarvoor in de lesruimte aanwezige desinfecterende wegwerpdoekjes.
> Kleed je thuis of in de lesruimte om. De kleedruimtes zijn gesloten.
> Kinderen en jongeren tot 12 jaar mogen in een groep zingen. Boven de 12 jaar mogen amateurzangers met maximaal 2 personen op 1,5 meter zingen. Zie verder: https://www.kbzon.nl/ en link rijksoverheid.
> Blazers in groepen formeren zich in zigzag opstelling, met een radiale afstand van 1,5 meter rond het midden van iedere stoel. Voor fluiten/piccolo’s geldt een onderlinge afstand van 2 meter.
> De receptie op de Noordkade is afwijkend geopend van 13:00-20:00uur.
> De horeca is gesloten. Je mag wel voor jezelf wat te drinken of eten meenemen dat je tijdens een pauze nuttigt. 

Maximum aantal personen per ruimte 
> Geen maximumaantal personen voor alle mensen tot 18 jaar.
> Bij andere activiteiten: het maximum aantal personen vanaf 18 jaar per ruimte wordt bepaald door het 1,5 meter principe: heeft iedereen voldoende vrije ruimte van 1,5 meter rondom? Uiteraard daarbij rekening houdende dat in binnenruimtes waar mensen zitten een maximum aantal personen van 30 geldt.

Ventilatie 
Op alle hoofdlocaties waar Phoenix Cultuur lesgeeft, is een ventilatie-installatie aanwezig; deze werken op basis van hoeveelheden CO2. Naast ventilatie kan in veel ruimtes - naast een deur - ook een raam open. Mochten er twijfels zijn over de ventilatie, dan wordt er gezocht naar alternatieve ruimtes/locaties. 

Restitutieregeling
Als activiteiten/lessen geen doorgang meer kunnen vinden, zoals het geval is tijdens een lockdown, gaan we weer zoveel mogelijk online les geven. Is dit (voor jou) geen optie en/of kunnen lessen ook binnen afzienbare tijd niet ingehaald worden, dan gaan we over tot restitutie. We zullen, naar redelijkheid en billijkheid, gedane betalingen van niet genoten lessen terugstorten op de rekening van de restitutie-aanvrager (tevens betaalplichtige) of deze niet meer in rekening brengen.  

 

------------------------------------------------------

PROTOCOLLEN

Voor elke leslocatie, discipline en cursus zijn er specifieke richtlijnen opgesteld, die in dit nieuwe cursusseizoen worden nageleefd. Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen en de maatregelen vanuit de overheid en het RIVM nauwlettend in de gaten houden. 

Klik op onderstaande linkjes om de protocollen per discipline, cursus en locatie (werkruimte) te bekijken.

Beeldend
> Algemeen protocol Beeldend
> Protocol werkplaats Beeldhouwen / boetseren
> Protocol werkplaats Keramiek
> Protocol werkplaats Edelsmeden
> Protocol Smederij
> Protocol Fashionatelier & Boekbinden
> Protocol Tekenatelier 1
> Protocol Tekenatelier 2
> Protocol Fotostudio
> Protocol Multimediastudio
> Protocol Doka

Dans
> Protocol - voor dansers
> Protocol - voor ouders/verzorgers

Muziek
> Protocol - individuele muziekles op locatie
> Protocol - ensembles en orkesten KNMO
> Protocol - koren en zangensembles

Theater
> Protocol - voor theaterleerlingen

Protocollen leslocaties
> Protocol CHV Noordkade Veghel
> Protocol 't Spectrum Schijndel

Overige
> Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie
Protocol kunst- en cultuuractiviteiten (gemeente Meierijstad)
> Protocol gemeentelijke accomodaties (gemeente Meierijstad)

Heb je ondertussen vragen aan ons? Mail ze naar info@phoenixcultuur.nl.

Wij hopen je in dit nieuwe cursusseizoen weer te mogen ontmoeten op een van onze leslocaties in Meierijstad!

Team Phoenix Cultuur