nieuws archief


10 september 2019

Dansplezier voor kinderen vanaf 6 jaar

 

Ons nieuwe cursusseizoen is inmiddels in volle gang, zo ook bij de dansafdeling. Wekelijks krijgen cursisten, jong en oud, uit heel Meierijstad, les van ervaren dansdocenten. Op de CHV Noordkade in Veghel is dansdocente Yvonne den Dekker weer gestart met de jaarcursus Dansmix 6+, waar jonge dansertjes kennis maken met verschillende dansstijlen. Kinderen die nieuwsgierig zijn naar klassiek ballet, met of zonder spitzen, kunnen instromen bij de jaarcursus Klassieke dans 12+.

Dansmix 6+: spelenderwijs kennismaken met dans
Tijdens de jaarcursus Dansmix maken kinderen van 6 jaar en ouder spelenderwijs kennis met verschillende dansvormen en -stijlen. Vooral de basistechnieken van modern jazz komen tijdens deze lessen ruimschoots aan bod. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan houding, muzikaliteit en de eigen creativiteit. Dansplezier staat altijd voorop. De dansmix-lessen van Yvonne vinden elke vrijdag om 15.45 uur plaats op de CHV Noordkade in Veghel. Instromen is altijd mogelijk, en ook kan er vooraf een gratis proefles worden gevolgd.

Klassieke dans 12+: basistechnieken leren op een vlotte manier
Kinderen vanaf 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar klassiek ballet, kunnen starten bij de jaarcursus Klassieke dans. Daar leren zij op een leuke en vlotte manier de basistechnieken, waarbij techniek en sierlijkheid centraal staan. Door middel van verschillende dansoefeningen op de vloer en aan de barre, werken ze aan hun lichaamshouding. Ook kunnen kinderen ervaren hoe het is om op spitzen te dansen. Dit is echter niet verplicht. Yvonne verzorgt Klassieke dans 12+ elke vrijdagmiddag om 18.00 uur op de CHV Noordkade in Veghel.

Maak kennis met docente Yvonne den Dekker
Yvonne den Dekker is docent klassieke en moderne dans bij Phoenix Cultuur. Daarnaast is ze werkzaam als choreograaf en als muziekdocent. Kortom: dans en muziek is haar passie en deze passie wil ze erg graag overbrengen op jonge cursisten. Naast de jaarcursussen Dansmix 6+ en Klassieke dans 12+ start Yvonne vanaf 30 september ook met de korte cursus Djembé en beweging voor kinderen van 8 t/m 11 jaar: vijf maandagen om 18.00 uur op de CHV Noordkade in Veghel.

3 september 2019

Opening expositie cursisten tekenen & schilderen

 

Het afgelopen cursusjaar hebben de cursisten Tekenen & Schilderen, onder leiding van docenten Lonneke de Wit en Hanneke Gommers, hard gewerkt aan diverse teken- en schilderopdrachten. Van 6 tot en met 27 stellen zij het geleerde tentoon, op de CHV Noordkade in Veghel. Aanstaande vrijdag 6 september vindt om 16.00 uur de feestelijke opening van de expositie plaats, op de eerste etage van de Cultuurfabriek. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens de lessen Tekenen & Schilderen bij Phoenix Cultuur, op maandag- en dinsdagochtend, komen verschillende teken- en schildertechnieken aan bod, zoals basisvormen, verhoudingen, contrasten, composities en kleurleer. De cursisten leren om expressie in hun werk te leggen door middel van verf, potlood of inkt. Daarnaast leren zij omgaan met onder andere houtskool, Oost-Indische inkt en de drukpers. Ook duiken docenten Lonneke de Wit en Hanneke Gommers de diepte in met presentaties van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Door deze verdiepingslessen leren de cursisten om te kijken naar zowel klassiek als modern werk. Een gezamenlijk museumbezoek is hiervan ook een waardevolle toevoeging.

De expositie
Het afgelopen cursusjaar hebben de cursisten gewerkt aan schilderijen en tekeningen die zijn ontstaan vanuit diverse opdrachten. Voorbeelden hiervan zijn het uitwerken van een deel van de fabriek, het naschilderen van een gipsen portret en het uitwerken van een opdracht over Matisse, Vincent van Gogh en Wayne Thiebaud. De cursisten hebben ter verdieping ook exposities van Rubens, Van Gogh en David Hockney bezocht. De eindwerken die ontstaan zijn vanuit deze opdrachten, zijn tijdens deze expositie te zien.

De expositie is van 6 t/m 27 september dagelijks gratis te bezichtigen op de CHV Noordkade in Veghel, op de eerste etage van de Cultuurfabriek. Wil je zelf ook een teken- en schildercursus volgen of ben je geïnteresseerd in een andere jaarcursus? Bekijk ons aanbod beeldende cursussen en meld je aan voor een gratis proefles! 

27 augustus 2019

Meestersmid Jos de Graaf jurylid op internationale Smeed-biënnale in Italië

 

Van 29 augustus tot en met 1 september vindt de 23e European Biennial Show of Blacksmithing Art 2019 plaats in Stia (Arezzo) in Italië. Meestersmid en Phoenix Cultuur-docent Jos de Graaf vormt samen met smeden uit België, Tsjechië, Italië en Zwitserland de jury tijdens het oudste en meest toonaangevende smeed-evenement dat sinds 1976 tweejaarlijks wordt georganiseerd.

Smeden om de titel
Maar liefst 300 smeden uit meer dan 20 landen gaan tijdens de biënnale in Italië de strijd met elkaar aan om de titel ‘Wereldkampioen Smeden’. Gedurende vier dagen, van zonsopgang tot laat in de avond, werken zij ter plekke aan hun werkstuk, dat als titel heeft ‘Genius MDXIX’, ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci. Daarnaast worden er vele exposities georganiseerd, waaronder een tentoonstelling van het werk van 25 meestersmeden, met als thema ‘de landing op de maan op 20 juli 1969’.

Meestersmid en jurylid
Meestersmid Jos de Graaf is vanwege zijn jarenlange ervaring en ambachtelijke en kunstzinnige expertise op het gebied van siersmeden, gevraagd te jureren tijdens het bijzondere smeed-evenement. Daarnaast zal Jos op verzoek van de organisatie ook een lezing geven over ‘de smid uit Nederland’.

Smeden bij Phoenix Cultuur
Hoewel Jos inmiddels de respectabele leeftijd van 80 jaar heeft, staat hij nog steeds wekelijks aan het smidsvuur, om zijn kennis, kunde en passie over te brengen aan onze cursisten. De jaarcursussen van Jos, alsook van zijn collega Niek Eikelenboom, zijn erg populair en voor het komende cursusjaar inmiddels volledig bezet. Geïnteresseerden in siersmeden kunnen nog wel terecht voor dagworkshops bijlen smeden, verzorgd door Niek Eikelenboom. Een kijkje nemen bij het smidsvuur op de CHV Noordkade is ook altijd mogelijk.

 

27 augustus 2019

Proef Rembrandt in de Proeffabriek op CHV Noordkade

Zondag 8 september

 

Als startschot van het nieuwe beeldende cursusseizoen én om het Rembrandt-jaar te eren, organiseren wij in samenwerking met DIS en Wine2Proof Proef Rembrandt. Van 13.00 tot 16.30 uur kun je komen kijken, proeven en je mee laten voeren naar de tijd van de meesterschilder, met diverse teken- en schilderactiviteiten en meesterlijke lekkernijen.

De hele middag staat in het teken van de wereldberoemde meesterschilder Rembrandt. Kunstenaars, kunstvakdocenten en cursisten van Phoenix Cultuur nemen bezoekers in de Proeffabriek mee terug in de tijd. Van bijzondere teken- en schilderactiviteiten en prachtige stillevens, tot 17e-eeuwse gedaantes en melodieën.

Programma in een notendop
Terwijl kunstenares Maria Kemps samen met Henk van Oorschot een XL portret maakt van Rembrandt, wagen animator/illustrator Ryemma Stoop en haar leerlingen van het Tekenatelier zich aan hun eigen symbolische meesterwerk. Onder leiding van kunstenares Monique Broekman leggen enkele schilders twee bekende markante modellen vast op het doek: Nelleke de Laat en Cor Swanenburg. En wie zich wil uitbeelden als Rembrandt’s geliefde Saskia, kan zich door kunstenaarscollectief Kunstklas laten vereeuwigen als Godin van de Flora. Naast alle activiteiten is er ook een expositie te bewonderen van kunstenaars, geïnspireerd op de stijl van de oude meesters. Voor degene die na deze middag zelf zin krijgt om als Rembrandt aan de slag te gaan, vertelt Peter Maas, oud-deelnemer aan tv-programma ‘Project Rembrandt’, over zijn tweedaagse workshop ‘klassiek schilderen’, die hij in november bij Phoenix Cultuur zal verzorgen. Tussendoor kan de honger gestild worden met een meesterlijke lunch bij DIS: wat dacht je van een kopje Claire Obscure, een Rembrandt-soepje en een Broodje Stilleven? En de wijnliefhebbers duiken deze middag dieper in de wereld van wijn in de Gouden Eeuw, onder leiding van vinologe Marja van den Eijnden. Een bijzondere middag die muzikaal omlijst wordt met 17e-eeuwse melodieën van muzikanten Rolf van Meurs en Leonie Clahsen. Lees meer...

Ons nieuwe beeldende cursusseizoen start - net als de theaterafdeling - op maandag 9 september. De muziek- en dansafdeling draaien inmiddels alweer op volle toeren. Bekijk ons aanbod en meld je aan voor een gratis proefles! 

20 augustus 2019

Bekijk de korte cursussen van september t/m november!

Meld je aan voor een korte cursus of workshop en ontdek jouw talent!

 

In september starten de korte cursussen en workshops weer binnen de disciplines beeldend, muziek, dans en theater. Kinderen, jongeren en volwassenen uit heel Meierijstad kunnen kennismaken met het interessante en veelzijdige cursusaanbod en ontdekken waar hun creatieve interesses en talenten liggen. Bekijk het aanbod hier! > 

15 augustus 2019

Het spiksplinternieuwe cursusseizoen is gestart!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een heerlijke zomervakantie. Wij zijn in ieder geval opgeladen en helemaal klaar voor het spiksplinternieuwe cursusseizoen!

Wil je een cursus of workshop volgen?
Wil je dit jaar starten met een cursus beeldende kunst, muziek, dans of theater? Speur dan eens rond op onze website, er zit vast iets voor jou tussen! En heb je iets leuks gevonden, dan kun je gemakkelijk online inschrijven. Wil je eerst even kijken of de cursus iets voor jou is, probeer dan eens een gratis proefles. Stuur je gegevens naar info@phoenixcultuur.nl en één van onze docenten neemt contact met je op voor een proefles. We maken graag kennis met je!

Wanneer beginnen de jaarcursussen?
Muziek & dans: vanaf maandag 26 augustus
Beeldend & theater: vanaf maandag 9 september

Korte cursussen of workshops
Naast de jaarcursussen starten er gedurende het seizoen ook verschillende korte cursussen & workshops. Houd voor het actuele cursusaanbod onze website in de gaten!