nieuws archief


29 januari 2019

Extra tekenatelier voor kinderen start in februari

Vanaf vrijdag 8 februari 18.00 - 19.30 uur, CHV Noordkade


De jaarcursus ‘Tekenatelier’ voor kinderen van 8 t/m 12 jaar is zo succesvol gebleken dat Phoenix Cultuur vanaf vrijdag 8 februari een tweede atelier opstart, onder leiding van kunstenaar en docente Ryemma Stoop.

Tijdens de start van de jaarcursus in september 2018 werd al direct zichtbaar dat het ‘Tekenatelier’ voor kinderen populair is. Met een mooie volle groep van maar liefst 15 kinderen, kwamen nieuwe aanmeldingen op de wachtlijst te staan. Ondertussen liep de wachtlijst in de daarop volgende maanden verder op, waardoor Phoenix Cultuur heeft besloten geïnteresseerden niet tot het volgende cursusseizoen te laten wachten. Vanaf vrijdag 8 februari start kunstenaar en docente Ryemma Stoop met een tweede tekenatelier van 12 lessen, wekelijks van 18.00 – 19.30 uur op CHV Noordkade in Veghel.

Tekenatelier
Het tekenatelier is opgezet voor kinderen die erg veel houden van tekenen en waarbij tekenen veel meer is dan iets maken met potlood op papier. Ze oefenen, onderzoeken en experimenteren met
verschillende materialen zoals houtskool, inkt en verf. Ook gebruiken ze  soms verrassende materialen om de vaardigheden te verscherpen en te spelen met de mogelijkheden. Er worden uitstapjes gemaakt naar bijvoorbeeld animatie, graffiti, aquarel en linoleum.

Thema: Natuurlijk!/?
Elk cursusjaar wordt er tijdens het tekenatelier gewerkt rondom een thema. Dit jaar is het thema
‘Natuurlijk!/?’. Wat is natuurlijk, wat vinden we natuurlijk en wat weten we hier eigenlijk van? Gewapend met tekenmaterialen leren de kinderen over vorm, verhoudingen, kadering, kleur en tonen. Binnen het thema raken ze geïnspireerd door uiteenlopende bronnen zoals de seizoenen, perspectieven, allerlei processen, kleuren en licht. Daarbij komen verschillende kunststromingen en kunstenaars uit het
heden en verleden voorbij. Wat zijn de overeenkomsten tussen Monet en Mondriaan? Hoe zit het nu eigenlijk met Picasso? Maar gaan ze bijvoorbeeld ook kijken naar wat er gek is aan Donald Duck.

Kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen zich hier aanmelden voor het tekenatelier. Mail voor vragen naar info@phoenixcultuur.nl of bel 0413-782010. Gezien de grote belangstelling is het advies niet te lang te wachten met aanmelden voor dit tweede atelier.
 

22 januari 2019

Levend schilderij en nachtelijk atelier tijdens Nacht van de Noordkade

Vrijdag 25 januari 19.00 - 02.30 uur, CHV Noordkade Veghel


De Nacht van de Noordkade 2019 staat voor de deur! Kunstenliefhebbers en cultuurgenieters, jong en oud, kunnen aanstaande vrijdag 25 januari vanaf 19.00 uur hun hart ophalen tijdens hét winterfestival van Meierijstad. Phoenix Cultuur presenteert dit jaar onder andere het ‘Levend Schilderij’ en de inspiratieworkshop ‘Atelier van de Nacht’.

Levend Schilderij
Onder leiding van docente Lonneke de Wit beelden spelers van de theaterafdeling met medewerking van het publiek, vanaf 19.00 uur, maar liefst zes iconische schilderijen uit. Het publiek beleeft ook de opbouw van de sets live mee en wordt door docent Roland Koekkoek als kunsthistoricus bijgepraat over de kunstwer-ken. Tekenatelier cursisten van Ryemma Stoop en fashionmodellen van Anita
Eijgermans beelden vervolgens om 20.00 uur ook een eigen schilderij uit.

Atelier van de Nacht
Het atelier van de Nacht is een inspiratieworkshop over ruimtelijk werken, waarin de magie van de nacht als inspiratie wordt gebruikt. Onder leiding van beeldend kunstenaars Caroline Teesing en
Giovanni Dalessi gaan deelnemers overdag al aan de slag met het bouwen van sculpturen van plastic en gaas, die ’s avonds in het donker oplichten en voor een magische sfeer zorgen. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf aanmelden voor deze workshop, via de website van Phoenix Cultuur. Deelname is gratis.

Bomvol programma
Dit is slechts een kleine greep uit het bomvolle programma tijdens de Nacht van de Noordkade. Zo kan het publiek bijvoorbeeld ook uit hun stem uitbrengen op het mooiste ontwerp voor de ballustrade in de sme-derij. In het donker worden prachtige lightdrawings gepresenteerd en jongeren van het tekenatelier verkopen 20 zeefdrukken, geïnspireerd op de fabriek, die zij o.l.v. Lonneke de Wit tijdens de lessen hebben gemaakt. In de hele fabriek vinden er allerlei muziekoptredens plaats van leerlingen, diverse ensembles en muziekverenigingen uit Meierijstad. De bands van Pop&Co laten hun muzikaliteit horen in de Afzakkerij. Ook de dansafdeling is weer goed vertegenwoordigd met diverse dansstijlen. Dit jaar zoekt dansdocente Yvonne den Dekker de samenwerking op met Jazzkids o.l.v. Jo Hennen en ook pianodocent Peter Schütz zorgt samen met een leerling voor muzikale ondersteuning. De musicalgroepen van de theaterafdeling ge-ven alvast een vooruitblik naar Theaterfestival Windkracht ’19 en de musicalproductiegroep verzorgt op verschillende plaatsen straattheateracts.

De vierde editie van de Nacht van de Noordkade vindt aanstaande vrijdag 25 januari van 19.00 02.30 uur plaats op CHV Noordkade in Veghel. De toegang is geheel gratis, uitgezonderd de theatervoorstelling van Theater De Blauwe Kei. 

Bekijk hier de timetable >

 

22 januari 2019

Inschrijving Open Danspodium voor danstalenten!

Een podium voor amateurdansers met eigen choreografie


In samenwerking met CHV Academy organiseert de dansafdeling van Phoenix Cultuur op zaterdag 23 maart het Open Danspodium op CHV Noordkade. Hiermee wordt een podium gecreëerd voor danstalenten in heel Meierijstad. Amateurdansers die zelfstandig of in groepsverband choreografieën maken, kunnen zich hier nu voor aanmelden.

Danstalent: meld je aan!
Het Open Danspodium is een onderdeel van de CHV Academy talentenklas, dat in het leven is geroepen in het kader van talentontwikkeling voor de discipline dans. Danstalent krijgt hiermee de kans zichzelf te pre-senteren voor publiek. Zowel amateurdansers als dansleerlingen van Phoenix Cultuur kunnen zich hier, in-dividueel of in groepsverband, voor aanmelden. Enige voorwaarde is dat er een zelfgemaakte choreografie wordt gepresenteerd, die vooraf beoordeeld is door dansdocenten van Phoenix Cultuur. Van choreografie tot kostuum, decor en grime: alles wordt door de talenten zelf verzorgd. Tijdens het Open Danspodium komen diverse dansdisciplines aan bod. Daarnaast worden ook de FestiDans choreografieën van dansdocenten Kai Tholen, Berdy Maertens, Elmira van Maris-Amirhanova en Yvonne den Dekker als try-out uitgevoerd. FestiDans zelf vindt op vrijdag 29 maart plaats in theater De Blauwe Kei op de CHV Noordkade.

Coaching
Deelnemers aan het Open Danspodium hebben de mogelijkheid om een coachingstraject in te gaan om hun choreografie naar een hoger niveau te tillen. In drie sessies van 20 minuten krijgen ze tips en aanwijzingen van een danscoach. Het idee en de uitvoering van de choreografie blijft uiteraard bij de danstalenten zelf.

Het Open Danspodium vindt plaats op zaterdag 23 maart vanaf 15.00 uur, in de Podiumzaal op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op CHV Noordkade in Veghel. Amateurdansers kunnen zich tot 8 maart aanmelden. Het inschrijfgeld bedraagt €10,- per dans. De kaartverkoop van het Open Danspodium start op 11 maart. Voor meer informatie en inschrijven mail je naar Yvonne den Dekker via dansgroepd3d@hetnet.nl.

21 januari 2019

Expositie cursisten Rita van der Laan in ‘t Spectrum

Vanaf donderdag 24 januari t/m woensdag 13 maart


Vanaf donderdag 24 januari is er een nieuwe expositie te zien van de schildergroepen van docente en kunstenares Rita van der Laan. Het veelzijdige thema ‘Herhaling’ heeft de cursisten geïnspireerd tot uiteenlopend en boeiend werk.

De twee schildergroepen van Rita van der Laan werken wekelijks op woensdagochtend en donderdagavond in ’t Spectrum in Schijndel aan hun werk met een thema als uitgangspunt. Dit keer is het thema ‘Herhaling’ gekozen, waar met vele verschillende en verrassende technieken en invulling aan is gegeven. Van een realis-tische rij bomen tot meer ritmisch abstract werk. De expositie is vanaf donderdag 24 januari tot en met woensdag 13 maart tijdens openingstijden te bezichtigen in ’t Spectrum in Schijndel.

Interesse om deel te nemen aan de jaarcursus thematisch tekenen en schilderen door Rita van der Laan? Instromen kan altijd! Ga voor meer info naar www.phoenixcultuur.nl, mail je vragen naar info@phoenixcultuur.nl of bel 0413-782010.

 

17 januari 2019

Peuterdans: plezier en fantasie voor jong en oud!

Vanaf donderdag 24 januari nieuwe korte cursus in woonzorgcentrum de Watersteeg in Veghel


Jong en oud samenbrengen door middel van dans en muziek. Dat is het doel en de meerwaarde van Peuterdans in Woonzorgcentrum De Watersteeg in Veghel. Vanaf donderdag 24 januari start Phoenix Cultuur weer met een nieuwe korte cursus Peuterdans in samenwerking met Nicole Oerlemans van Vis In Het Water Theater.

Fantasie is waar de lessen Peuterdans op gebaseerd zijn. Vanuit een thema, een prentenboek of een poppe-tje ontwikkelt de les zich in een fantasierijk verhaal dat helemaal aansluit bij de belevingswereld van de peu-ters. Bijpassende instrumentale muziek en attributen zorgen ervoor dat de kleintjes het verhaal nog meer beleven. De les staat in principe op zichzelf. Omdat het plaatsvindt ten midden van het grand café van Woonzorgcentrum de Watersteeg, krijgen bewoners de kans mee te genieten van het vrolijke en fantasierij-ke schouwspel. Tijdens de les mag één ouder, opa of oma of begeleider per kindje meedansen.

De korte cursus Peuterdans vindt vanaf donderdag 24 januari wekelijks plaats in Woonzorgcentrum de Watersteeg in Veghel, van 10.30 – 11.15 uur. Jongens en meisjes van 2 t/m 4 jaar kunnen deelnemen aan deze korte cursus van in totaal 12 lessen. Klik hier voor meer info en aanmelden. Mail voor vragen naar info@phoenixcultuur.nl of bel 014-782010.
 

15 januari 2019

Foto expositie ‘Kracht van het portret’ op CHV Noordkade

Opening vrijdag 18 januari om 19.00 uur - 1e verdieping Cultuurfabriek

Portretfotografie is leuk om te doen, maar écht pakkende en aansprekende portretfoto’s maken, dat is andere koek. Cursisten van fotograaf en Phoenix-docent Wim Roefs bewijzen dat zij het onder de knie hebben, tijdens de foto expositie ‘Kracht van het portret’. De expositie wordt op vrijdag 18 januari om 19.00 uur geopend op CHV Noordkade in Veghel.

De foto expositie ‘Kracht van het portret’ is het resultaat van de cursus portretfotografie, die Wim Roefs dit cursusjaar heeft verzorgd bij Phoenix Cultuur. Maar liefst 11 amateurfotografen nemen deel aan de expositie, waarbij een selectie zelfgemaakte portretten aan het publiek wordt getoond.

Kracht van het Portret
Tijdens deze fotografiecursus leren cursisten diverse technieken en visies, om uiteindelijk te komen tot een mooie en aansprekende portretfoto. Onder begeleiding van Wim leren zij een model te fotograferen met behulp van natuurlijk licht, een externe flitser, en ook met studioverlichting. Dat betekent voor sommigen ook even uit hun eigen ‘comfortzone’ stappen. Cursist en amateurfotograaf Rick: “Mijn schroom om als introvert persoon op anderen af te stappen voor een foto is nog niet weg. Door de cursus en vooral door Wim zijn wel mijn ogen geopend. Mijn liefde voor beelden en kunst is gegroeid. Het is fijn om met relatief weinig apparatuur zulke mooie portretten te kunnen maken!”. Wim Roefs verzorgt jaarlijks een fotografiecursus bij Phoenix Cultuur, voor de wat meer ervaren amateurfotografen. Als afsluiting van de cursus wordt een expositie georganiseerd om het ‘geleerde’ aan het publiek te tonen.

De expositie “Kracht van het Portret” opent op vrijdagavond 18 januari om 19.00 uur en is daarna nog tot en met zaterdag 2 februari te zien op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek op CHV Noordkade. Kijk voor het aanbod fotografiecursussen bij Phoenix Cultuur op www.phoenixcultuur.nl en voor meer informatie over Wim Roefs en zijn werk op www.fotografiewimroefs.nl.