nieuws archief


20 oktober 2020

'Artist Talk' met rondleiding van kunstenares Hanneke Gommers

 

Kunstenares en Phoenix Cultuur-docente Hanneke Gommers exposeert al enige tijd in de Wiebenga silo’s op de Noordkade in Veghel. Op woensdagavond 4 november vertelt de Boxtelse over haar ontwikkeling als kunstenaar en geeft ze een blik op haar expositie op de Noordkade. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden. 

Over de kunstenares
Hanneke schildert voornamelijk onderwerpen van grote meesters uit de klassieke en hedendaagse beeldende kunst, zoals stillevens, landschappen en portretten die ze combineert met persoonlijke dagelijkse inspiraties. Hanneke associeert vaak oude, bekende items en clichés uit de kunstgeschiedenis met dingen uit haar persoonlijke wereld. Zo kan het gebeuren dat een portret van Eduard Wallis, in 1652 geschilderd door Johannes Corneliszoon Verspronck, opduikt in haar schilderij gecombineerd met een gestreept T-shirt van haar partner of een door haar moeder geborduurd tafelkleed. Zo’n item uit haar eigen werkelijkheid combineert ze met een bestaande werkelijkheid van een schilderij. Het schilderij nodigt uit opnieuw te kijken naar de werkelijkheid.

Artist Talk en rondleiding
Op woensdagavond 4 november om 19.30 uur vertelt ze over haar achtergrond, haar motieven en hoe ze te werk gaat. Ook zal ze onderdelen van het verhaal van kunsthistoricus Tijn Vaes aanhalen. Nadien is er nog een mogelijkheid om met de kunstenares in gesprek te gaan. De lezing inclusief rondleiding is kosteloos en duurt van 19.30 uur tot circa 21.00 uur. In verband met de huidige corona-maatregelen, zijn er slechts 14 plaatsen vrij. Geïnteresseerden dienen zich uiterlijk 2 november aan te melden door een mail te sturen naar info@phoenixcultuur.nl o.v.v. lezing Hanneke Gommers.

De expositie van Hanneke Gommers, samengesteld door De Compagnie, is nog tot en met 8 november te bezichtigen in de Wiebenga Silo’s op de Noordkade in Veghel. Hanneke Gommers geeft tevens teken- en schilderles op dinsdagmiddag. 

14 oktober 2020

Corona-update | 14 oktober 2020

Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond 13 oktober, hierbij een nieuwe Phoenix corona update. De nieuwe coronamaatregelen hebben ook voor onze activiteiten consequenties. Voorop staat dat onze cursussen, workshops en repetities op locatie gewoon door mogen gaan!

Belangrijke wijzigingen m.b.t. onze leslocaties zijn als volgt: 

  • De horeca in alle locaties is gesloten. Op de verschillende leslocaties met horeca is wel de mogelijkheid om tijdens pauzes koffie/thee te bestellen en in de lesruimte te nuttigen. Overleg hierover met jouw eigen docent/dirigent. Wij of zij weet wat er voor de desbetreffende leslocatie geldt.
  • In onze locatie CEC Mariendael in Sint-Oedenrode mag geen begeleiding mee naar binnen.
  • De receptie op de Noordkade is - vanaf na de herfstvakantie - geopend van 15.30 - 20.00 uur.

Hieronder vind je alle corona spelregels van de activiteiten van Phoenix Cultuur op een rij. Onderaan is ook ons restitutiebeleid opgenomen. Wij waarderen je vertrouwen in ons enorm en zullen hier zorgvuldig mee omgaan. 

Wij houden deze spelregels up-to-date en zullen ze, uiterlijk een werkdag na nieuw afgekondigde maatregelen, verwerken op deze nieuwspagina van de website. Daarnaast zullen we ze melden op onze social media. Mochten er nieuwe, voor ons verstrekkende maatregelen komen, dan zullen we je per e-mail op de hoogte houden. 

Wij vinden het heel fijn dat we de lessen en repetities nog ‘live’ door kunnen laten gaan en hopen dat ze jou ontspanning, afleiding en plezier geven in deze roerige tijd. 

Hartelijke groet,

Barbara Brouwer
directeur Phoenix Cultuur


------------------------------------------------------

Corona Spelregels Phoenix Cultuur Meierijstad

Dagelijks werken we aan een veilige en schone werk- en cursusomgeving. In deze tijden zijn we des te bewuster van deze taak en onze verantwoordelijkheid. We werken daarom volgens onderstaande spelregels: 

Basismaatregelen 
Zorg ervoor dat iedereen vanaf 18 jaar anderhalve meter afstand (2 armlengtes) van elkaar kan houden. Was regelmatig je handen (of gebruik de dispensers met desinfectievloeistof), schud geen handen, hoest in de ellenboog en blijf thuis wanneer je (of iemand in je gezin) corona-gerelateerde klachten hebt. Voor de individuele muzieklessen geldt daarbij: bij twijfel over de eigen gezondheid geeft de docent - indien mogelijk - online les. 

Afstand houden
In aanvulling op de basismaatregelen: zorg ervoor dat iedereen 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar kan houden. Uitzonderingen:
> Jongeren tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden;
> Kinderen tot en met 12 jaar hoeven daarnaast geen 1,5 meter afstand te houden tot anderen (ook niet tot volwassenen);
> Personen die tot één huishouden/gezin behoren hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. 

In sommige situaties is afstand houden niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat hierbij om:
> Acteurs tijdens optredens en lessen;
> Dansers bij het samen trainen en dansen met partners in een choreografie;
> Bij uitzondering: docenten die (kortstondig) uitleg geven over specifieke (beeldende) technieken. De docent gebruikt dan een spatmasker. 

Locatiemaatregelen algemeen 
> We vragen bezoekers, deelnemers (vanaf 13 jaar) en medewerkers in de publieke binnenruimtes van alle leslocaties een (niet-medisch) mondmasker te dragen.
> Graag max. 1 begeleider per kind (bij locatie Mariendael mag geen begeleider mee naar binnen).
> Kom niet te vroeg.
> Gebruik de dispensers met desinfectievloeistof voor je handen.
> Houd je aan eventuele looproutes en aanwijzingen in het gebouw.
> Op de gangen/trappen: houd rekening met de 1,5 meter afstand tussen personen.
> Reinig materialen, gereedschap en instrumenten direct na gebruik met desinfectievloeistof of de daarvoor in de lesruimte aanwezige desinfecterende wegwerpdoekjes.
> Kleed je thuis of in de lesruimte om. De kleedruimtes zijn gesloten.
> Blazers en zangers in groepen formeren zich in zigzag opstelling, met een radiale afstand van 1,5 meter rond het midden van iedere stoel. Voor fluiten/piccolo’s geldt een onderlinge afstand van 2 meter.
> De receptie op de Noordkade is - vanaf na de herfstvakantie - geopend van 15:30-20:00uur.
> De horeca is gesloten. Op de verschillende leslocaties met horeca is wel de mogelijkheid om tijdens pauzes koffie/thee te bestellen en in de lesruimte te nuttigen.

Maximum aantal personen per ruimte 
> Geen maximumaantal personen voor alle mensen tot 18 jaar.
> Bij andere activiteiten: het maximum aantal personen vanaf 18 jaar per ruimte wordt bepaald door het 1,5 meter principe: heeft iedereen voldoende vrije ruimte van 1,5 meter rondom? Uiteraard daarbij rekening houdende dat in binnenruimtes waar mensen zitten een maximum aantal personen van 30 geldt.

Ventilatie 
Op alle hoofdlocaties waar Phoenix Cultuur lesgeeft, is een ventilatie-installatie aanwezig; deze werken op basis van hoeveelheden CO2. Naast ventilatie kan in veel ruimtes - naast een deur - ook een raam open. Mochten er twijfels zijn over de ventilatie, dan wordt er gezocht naar alternatieve ruimtes/locaties. 

Restitutieregeling
Als activiteiten/lessen geen doorgang meer kunnen vinden, zoals het geval is tijdens een lockdown, gaan we weer zoveel mogelijk online les geven. Is dit (voor jou) geen optie en/of kunnen lessen ook binnen afzienbare tijd niet ingehaald worden, dan gaan we over tot restitutie. We zullen, naar redelijkheid en billijkheid, gedane betalingen van niet genoten lessen terugstorten op de rekening van de restitutie-aanvrager (tevens betaalplichtige) of deze niet meer in rekening brengen.  

 

------------------------------------------------------

PROTOCOLLEN

Voor elke leslocatie, discipline en cursus zijn er specifieke richtlijnen opgesteld, die in dit nieuwe cursusseizoen worden nageleefd. Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen en de maatregelen vanuit de overheid en het RIVM nauwlettend in de gaten houden. 

Klik op onderstaande linkjes om de protocollen per discipline, cursus en locatie (werkruimte) te bekijken.

Beeldend
> Algemeen protocol Beeldend
> Protocol werkplaats Beeldhouwen / boetseren
> Protocol werkplaats Keramiek
> Protocol werkplaats Edelsmeden
> Protocol Smederij
> Protocol Fashionatelier & Boekbinden
> Protocol Tekenatelier 1
> Protocol Tekenatelier 2
> Protocol Fotostudio
> Protocol Multimediastudio
> Protocol Doka

Dans
> Protocol - voor dansers
> Protocol - voor ouders/verzorgers

Muziek
> Protocol - individuele muziekles op locatie
> Protocol - ensembles en orkesten KNMO
> Protocol - koren en zangensembles

Theater
> Protocol - voor theaterleerlingen

Protocollen leslocaties
> Protocol CHV Noordkade Veghel
> Protocol 't Spectrum Schijndel

Overige
> Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie
Protocol kunst- en cultuuractiviteiten (gemeente Meierijstad)
> Protocol gemeentelijke accomodaties (gemeente Meierijstad)

Heb je ondertussen vragen aan ons? Mail ze naar info@phoenixcultuur.nl.

Wij hopen je in dit nieuwe cursusseizoen weer te mogen ontmoeten op een van onze leslocaties in Meierijstad!

Team Phoenix Cultuur

13 oktober 2020

Wedstrijd vijf jaar Phoenix Cultuur: ‘De Vuurvogel’

Win een workshop op maat voor vijf personen


Eerder dit jaar kondigde Phoenix Cultuur al haar vijfjarige bestaan aan. Een mijlpaal die wordt aangegrepen om – in deze tijden - passende activiteiten met een feestelijk tintje te organiseren. Met de wedstrijd ‘De Vuurvogel’ wordt een oproep gedaan aan alle creatieven in Meierijstad: creëer jouw eigen vuurvogel en maak kans op een workshop op maat voor vijf personen. Deelnemers kunnen hun creatie tot uiterlijk 1 november indienen bij Phoenix Cultuur op de Noordkade in Veghel.

Wedstrijd: creëer je eigen vuurvogel
Phoenix Cultuur roept iedereen (jong en oud) in Meierijstad op om thuis aan de slag te gaan met het creëren van een vuurvogel. Dit mag in allerlei vormen, materialen en met verschillende technieken. Of het nu op papier, met hout, klei of textiel is, of juist in muziekklanken, als een theaterscene, een film of in een choreografie. Iedereen is vrij zijn/haar werkwijze te kiezen, alles kan en niets is te gek. Alle ingezonden Vuurvogels worden op een nader te bepalen moment geëxposeerd en gepresenteerd voor het publiek op de Noordkade in Veghel. Uit alle inzendingen wordt door een Phoenix-jury en het publiek een winnaar gekozen. De winnaar mag een dagworkshop samenstellen voor maximaal vijf personen. Tip: de herfstvakantie komt er aan, een mooi moment om je creativiteit de ruimte te geven!

Vuurvogel inzenden
De Vuurvogels kunnen tot en met zondag 1 november worden ingezonden. Dit kan, afhankelijk van de vorm, per e-mail via info@phoenixcultuur.nl, per post (Verlengde Noordkade 10-12, 5462 EH Veghel), of door het persoonlijk aanbieden bij de infobalie van de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel. Naam, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer dienen hierbij duidelijk vermeld te worden. Deelnemers ontvangen na 1 november een persoonlijk bericht over het verdere verloop van de wedstrijd en de expositie.

De volledige wedstrijdvoorwaarden zijn hier te vinden. Voor vragen en meer informatie over de wedstrijd is Phoenix Cultuur te bereiken via info@phoenixcultuur.nl onder vermelding van ‘vuurvogel wedstrijd’.

5 oktober 2020

Undercover Date: een eindexamen-theaterproductie

zaterdag 10 oktober - vooraf reserveren is noodzakelijk!

Stage lopen op een theaterafdeling én daarnaast een eigen theaterwerkplaatsproductie op mogen zetten als eindexamenopdracht. Maike Cornelissen kreeg deze kans het afgelopen jaar via het talentontwikkelingsprogramma van CHV Academy, Circle of Talent. Haar eindexamenproductie, die ze samen met theatertalent Jorine Ogay produceerde, wordt op 10 oktober aanstaande tweemaal voor publiek gespeeld op de Noordkade in Veghel.

Undercover Date: Een moderne geheime missie
Goede dates, slechte dates. Via Tinder vind je ze allemaal. Maar wat doe je als je een gezochte crimineel tegen komt? Amy en Eva zijn undercover agenten bij de politie. Tijdens een meidenavond haalt Amy Eva over om ‘op Tinder te gaan’. Die avond zien ze via de dating-app een jongen die wordt verdacht van de overval op een juwelierszaak. Ze besluiten Amy’s profiel te veranderen, zodat de verdachte toehapt. Het werkt en ze spreken af. Tijdens de date probeert Amy te achterhalen of hij daadwerkelijk de dader is. Eva kruipt in haar rol als ober om de situatie in de gaten te houden. Lukt het ze zonder ontdekt te worden?

Theaterwerkplaatsproductie
Maike Cornelissen (24 jaar, uit Langenboom) is onlangs afgestudeerd aan de opleiding Acteur Theater op het Rijn IJssel te Arnhem. Begin dit jaar startte ze met haar eindstage bij docente, theatermaker en regisseuse Lilian van Overbeek bij Phoenix Cultuur. Maike wilde zich graag meer verdiepen in het ‘regie’ aspect en bij Lilian kreeg ze de mogelijkheid een eigen theaterwerkplaatsproductie op te zetten. De stage en de productie is opgenomen in het talentontwikkelingsprogramma van CHV Academy, Circle of Talent en kon daardoor kosteloos worden aangeboden aan Maike en de spelers die meewerkten aan het stuk. Het resultaat: Undercover date, een kort theaterstuk dat wordt geregisseerd door Maike en is geschreven door Jorine Ogay, acteertalent en theatercursist bij Phoenix Cultuur. De cast bestaat uit drie jonge spelers in de leeftijd van 12 tot 15 jaar: Yente Verweij, Lidia van der Linden en Cas van der Linden.

Undercover Date wordt op zaterdag 10 oktober tweemaal gespeeld voor publiek: om 19.00 uur en om 20.30 uur, in de Theaterstudio op de Noordkade in Veghel. De voorstelling duurt circa 30 minuten en de toegang is gratis. In verband met de huidige maatregelen, zijn er slechts 12 plaatsen beschikbaar voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar. Voor kinderen t/m 13 jaar geldt er geen beperkte toegang. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar reserveren@phoenixcultuur.nl. Gelieve hierin aan te geven met hoeveel volwassenen en kinderen u wenst te komen.

2 oktober 2020

Danstalenten gezocht voor de nieuwe Talentenklas Dans

 

Na het succesvolle eerste seizoen van de Talentenklas Dans, start CHV Academy vanaf oktober met een tweede seizoen. Danstalenten van 14 tot en met 20 jaar, uit heel Meierijstad, kunnen zich nu aanmelden voor de auditie van de nieuwe Talentenklas Dans, die plaatsvindt op zondag 11 oktober op de Noordkade in Veghel.

Eerste seizoen Talentenklas Dans een succes

Eind juni werd het eerste seizoen van de Talentenklas Dans succesvol afgesloten met een masterclass o.l.v. danseres Nele Vandeneede. Tijdens het eerste seizoen namen dansers vanuit verschillende dansscholen in Meierijstad deel aan de Talentenklas zoals Souplesse Sport & Dance, Balletschool Inspirado en Phoenix Cultuur. De eerste Talentenklas Dans is erg positief ontvangen door de dansers, mede door alle activiteiten die zijn aangeboden: workshops, repetities, optredens en een bezoek aan het Scapino Ballet in Rotterdam.

Gezocht: nieuw danstalent

Geen verrassing dus dat er een vervolg komt op de Talentenklas Dans, met een tweede seizoen! De Talentenklas Dans van CHV Academy, Circle of Talent is dé uitgelezen kans voor danstalenten om zich verder te ontwikkelen onder begeleiding van verschillende dansprofessionals. Gezocht wordt naar dansers in de leeftijd van 14 t/m 20 jaar die hun danstechniek verder willen ontwikkelen, nieuwe stijlen willen ontdekken én zichzelf willen presenteren op een podium. De auditie voor het nieuwe seizoen vindt plaats op zondag 11 oktober op de Noordkade in Veghel. Dansers die na de audities geselecteerd worden voor de Talentenklas Dans, krijgen vanaf oktober 2020 1 x per 3 weken (op zondagochtend) extra lessen van professionele dansdocenten en choreografen. Zij blijven daarnaast wekelijks dansles volgen bij hun eigen dansschool.

Aanmelden uiterlijk 8 oktober

Danstalenten kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Berdy Maertens-Stoof via Berdy.Dans@gmail.com. De inschrijving voor de audities loopt tot 8 oktober aanstaande. De auditie en de vervolglessen voor de deelnemers aan de Talentenklas Dans in het schooljaar 2020-2021, zijn kosteloos en worden mogelijk gemaakt vanuit CHV Academy, Circle of Talent.

29 september 2020

Corona-update | 29 september 2020

 

Corona-update
Dinsdag 29 september

Gisteravond, maandag 28 september, zijn er aangescherpte maatregelen aangekondigd door onze rijksoverheid, om de verspreiding van het coronavirus opnieuw terug te dringen. Deze maatregelen gaan dinsdag 29 september om 18:00 uur in en gelden in elk geval voor de komende 3 weken. Er is geen sprake van een lockdown, wat betekent dat onze leerlingen en cursisten gewoon terecht kunnen voor hun cursussen en lessen op onze leslocaties. Veiligheid staat uiteraard voorop, en de geldende maatregelen en protocollen worden op alle locaties opgevolgd.

Bijzonderheden:

  • Als algemene landelijke regel geldt voor binnenruimtes een maximum van 30 personen per ruimte en voor buiten (indien er geen continue doorstroming is) een maximum van 40 personen.​ Er geldt een uitzondering voor de activiteiten van Phoenix Cultuur (cultuureducatie), waardoor er meer personen in ruimtes toegelaten mogen worden (uiteraard wel met 1,5 meter afstand en volgens de al geldende regels).
  • De horeca op onze leslocaties heeft tot 21.00 uur inloop en sluit om 22.00 uur. De horeca is verplicht bezoekers te vragen zich te registreren.
  • Café de Afzakkerij op de Noordkade gaat vanaf heden de ruimtes op de begane grond en de eerste verdieping bedienen met een pauzedrankje. Dat wil zeggen dat onze cursisten en leerlingen zelf een drankje kunnen bestellen, die in de cursus- of lesruimte kan worden genuttigd. Op deze manier worden er meer plaatsen vrijgehouden in het café.

    Hoe werkt dit?
    Aan de binnenkant van de deur van de ruimte hangt een QR code. Scan deze met de camera van je telefoon en geef de bestelling van de hele groep/locatie in één keer door. De bediening brengt de bestelde drank naar de cursus- of lesruimte. Betalen kan ter plekke enkel met pin.

Wij houden de ontwikkelingen vanuit de Rijksoverheid nauwlettend in de gaten en passen indien nodig onze maatregelen en protocollen hierop aan. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via tel. 0413-782010 of info@phoenixcultuur.nl

Team Phoenix Cultuur