nieuws archief


13 november 2019

Expositie schildergroepen Rita van der Laan in ‘t Spectrum

 

Van woensdag 13 november tot en met dinsdag 31 december exposeren de schildergroepen van Phoenix Cultuur docente en kunstenares Rita van der Laan hun werk in ’t Spectrum in Schijndel. Ditmaal stond het thema ‘Fanfare’ centraal tijdens de schilderlessen, dat heeft geresulteerd in verrassend en divers werk.

De schildercursisten van de woensdagochtend- en donderdagavondgroep werken wekelijks aan de hand van een thema aan hun eigen schilderwerken en worden daarbij begeleid door Rita. Dit keer stond het thema ‘Fanfare’ centraal, waarbij de cursisten zich lieten inspireren door twee foto’s van Fanfares. De persoonlijke interpretatie heeft verrassend werk opgeleverd, variërend van realistische weergaven tot ritmisch abstract werk, met toepassing van bijzondere technieken.

De expositie is vanaf woensdag 13 november gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van ’t Spectrum in Schijndel. Geïnteresseerden voor de jaarcursus thematisch tekenen en schilderen door Rita van der Laan kunnen op elk moment instromen. Een gratis proefles vooraf is ook altijd mogelijk. 

5 november 2019

Gezocht: vloggers!

Ben jij tussen de 14 en 18 jaar en wil je voor ons vloggen?

 

Ben jij gek op dansen, muziek maken, acteren, zingen of creatief bezig zijn met je handen? En wil je je eerste stappen zetten als ‘influencer’? Dan zoeken wij jou! We zijn namelijk op zoek naar een vlogger die het leuk vindt om voor ons content te schieten. In jouw vlog geef je een kijkje achter de schermen tijdens een cursus, evenement of festival, ga je in gesprek met een mede-cursist, verzin het maar…

Lijkt je dit tof?
Bekijk dan snel of jij in het plaatje past: 

  • Je bent tussen de 14 en 18 jaar.
  • Je vindt het leuk om te vloggen.
  • Je vindt het leuk om video’s te monteren en je hebt hier al enige ervaring in.

Wat krijg je ervoor terug? 
Natuurlijk krijg jij er ook iets voor terug, namelijk een jaarcursus naar keuze! Heb je bijvoorbeeld altijd al willen leren tekenen, dansen of toneelspelen? Of wil je een muziekinstrument onder de knie krijgen? Het is allemaal mogelijk bij Phoenix Cultuur. Bekijk snel het aanbod!

Ben je enthousiast en wil je meer weten over het vloggen voor Phoenix Cultuur? Laat dan vóór 18 november van je horen via tanneke.rouws@phoenixcultuur.nl!

22 oktober 2019

Gouden Dans project van start: ouderen maken samen een dansvoorstelling

Op woensdag 16 oktober is het Gouden Dans project officieel van start gegaan. In totaal kwamen veertig ouderen naar onze dansstudio op de CHV Noordkade. In vier maanden tijd werken de deelnemers toe naar een echte dansvoorstelling in Theater De Blauwe Kei. Gouden Dans is een uniek maatschappelijk project van Theater De Blauwe Kei, Phoenix Cultuur én Gouden Dans met medewerking van ONS Welzijn, de Zonnebloem en Stichting Met Je Hart met als doel bewegen, eenzaamheid op afstand houden en nieuwe vrienden maken.

De meeste deelnemers begonnen wat aarzelend, maar door de heerlijke muziek en het aanstekelijke enthousiasme van dansdocente en choreograaf Ireen Kurvers, ontstond al snel een gezellige sfeer waarin hard en serieus gewerkt werd, maar ook veel gelachen. De eerste repetities, bedoeld om de deelnemers met het project Gouden Dans én met elkaar kennis te laten maken, waren dan ook een groot succes.

Vijftien weken lang gaan de ouderen in twee groepen iedere woensdag repeteren onder leiding van Ireen Kurvers. Het doel? Een eindvoorstelling die ze samen maken. Basis van de voorstelling is de Cubaanse danzon: een ritmische dans op aansprekende Zuid-Amerikaanse muziek. “De danzon is het uitgangspunt”, vertelt Kurvers. “Daar beginnen we mee, maar tijdens de lessen ga ik met de deelnemers in gesprek. Wat is hun achtergrond, van welke muziek houden ze? Daar laat ik me door inspireren. Daardoor ontstaat er voor elke groep een nieuwe voorstelling”.

De eindvoorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon is op zondag 9 februari in de Podiumzaal van De Blauwe Kei op CHV Noordkade. Klik hier voor alle informatie over het Gouden Dans project of voor het reserveren van kaarten voor de voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon! 

8 oktober 2019

Beeldhouwen en boetseren: creëren in steen, hout of klei

 

Oefenen met je ruimtelijk inzicht, je laten inspireren door geweldige kunst, je kennis verder ontwikkelen en verdiepen, ‘lekker’ hakken, schuren en vijlen en bovenal bijzondere beelden maken in steen, hout of met klei. Beginners en gevorderden kunnen wekelijks hun hart ophalen tijdens onze cursus beeldhouwen en boetseren, op de CHV Noordkade in Veghel.


Instromen bij de jaarcursus
Elke maandagochtend verzorgt professioneel beeldhouwer en docente Caroline Teesing de cursus Beeldhouwen en boetseren voor volwassenen. Van 09.30 uur tot 12.00 uur werken zowel beginnende alsook gevorderde beeldhouwers aan hun eigen creaties uit steen, hout of klei. De jaarcursus is geschikt voor iedereen die beelden wil maken, ongeacht niveau of leeftijd. In overleg met Caroline kiest elke cursist een materiaal en gaat aan de hand van een opdracht of eigen ideeën en wensen aan de slag. Caroline begeleidt de cursisten en geeft hen de keuze om in opklimmende moeilijkheidsgraad te werken, en zodoende stap voor stap te leren. Ook de gezamenlijke werkbesprekingen en een excursie naar een museum of beeldentuin zijn inspirerend en onderdeel van de jaarcursus. Hoewel de cursus al van start is gegaan, kunnen geïnteresseerden nog steeds instromen. Een gratis proefles vooraf is ook altijd mogelijk bij een jaarcursus.

Kennismaken met beeldhouwen & boetseren
Vanaf vrijdag 25 oktober start Caroline Teesing met een korte, intensieve cursus beeldhouwen in steen, hout of boetseren, bestaande uit twee lesblokken van ieder vijf bijeenkomsten. Speciaal voor de gemotiveerde beginners en gevorderden, die langere tijd aan één stuk door bezig willen zijn met beeldhouwen, en zich niet wekelijks vast willen leggen. Beginners maken tijdens deze cursus kennis met het beeldhouwen en ontwikkelen een goede techniek om tot een driedimensionaal beeld in steen, hout of klei te komen. Gevorderden krijgen de mogelijkheid hun kennis verder te ontwikkelen en verdiepen. Beginners en gevorderden werken naast elkaar, om elkaar te inspireren en kennis en ideeën uit te wisselen.

Caroline Teesing
Inmiddels is Caroline alweer een jaar werkzaam als docente bij Phoenix Cultuur. Ze heeft daarnaast al  jarenlange ervaring als docent op het UCK in Utrecht, de Wiele in Geldrop, de Campo dell’ Altissimo in Italië en in haar eigen atelier in Eindhoven. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door het beeldhouwen en als jong volwassene vertrok ze naar Italië om de wereld van het marmer te ontdekken. Caroline: “Het mooie van mijn vak is dat het zich met de jaren alleen maar meer verdiept en je nooit uitgeleerd raakt. En, hoe leuk is het om mijn opgedane kennis te delen met andere geïnteresseerden?”

 

 

24 september 2019

Acteren kun je leren!

Theatercursussen 11+ en 14+ in CEC Mariëndael Sint-Oedenrode


Theaterplezier, improvisatie, spel uitdagingen, dansen, muziek en samen met (nieuwe) vrienden toewerken naar een toffe eindvoorstelling. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de theatercursussen 11+ en 14+ die door theatermaker en –docente Annabelle Morvan wekelijks verzorgd worden bij Phoenix Cultuur in CEC Mariëndael in Sint-Oedenrode.

De theaterafdeling van Phoenix Cultuur is inmiddels van start gegaan met het nieuwe cursusseizoen. Wekelijks komen beginnende en gevorderde spelers, jong en oud, op les bij een van de theaterdocenten op diverse leslocaties in Meierijstad. Theatermaker en –docente Annabelle Morvan geeft wekelijks theaterles aan kinderen vanaf 11 jaar. Annabelle: “Om mee te doen aan een cursus theater hoef je niet heel ervaren te zijn. Ook een gouden keeltje is geen must. Als je graag wilt spelen, schrijven, meedenken over decor en kleding en zin hebt om de sterren van de hemel te spelen, dan is een theatercursus echt iets voor jou!”

Theater voor 11+
In de theatercursus voor kinderen vanaf 11 jaar leren ze om te improviseren, werken ze met mooie theaterteksten, maar ook dansen en muziek komen aan bod. Kinderen hoeven voor deze cursus geen ervaring te hebben. Samen met andere spelers werken ze in de tweede helft van het cursusjaar toe naar een toffe voorstelling die ze enkele keren spelen tijdens Theaterfestival Windkracht in april 2020. Als ze een aantal jaar hebben meegedaan aan deze cursus, kunnen ze doorstromen naar de musicalproductiegroep.

Theater voor 14+
Kinderen die 14 jaar of ouder zijn en al (een beetje) acteerervaring hebben, kunnen instromen in de theater 14+ groep. Samen met andere (ervaren) spelers en Annabelle verdiepen en verbeteren ze hun spel. Ook tijdens deze jaarcursus maken ze samen een mooie theaterproductie met muziek en dans, die ze voor publiek opvoeren tijdens Theaterfestival Windkracht in april 2020.

De theater jaarcursussen zijn inmiddels van start gegaan, maar geïnteresseerden kunnen nog steeds instromen. Kik hier voor meer informatie over het theater cursusaanbod, om een gratis proefles aan te vragen en in te schrijven of bel ons via tel. 0413-782010.

20 september 2019

Gouden Dans project voor ouderen


In vier maanden tijd klaargestoomd worden voor een echte dansvoorstelling in Theater De Blauwe Kei. Het is mogelijk voor veertig ouderen in het kader van het Gouden Dans project. Iedere 65-plusser kan meedoen, ook mensen die nog nooit gedanst hebben of die minder vlot ter been zijn. De repetities starten op woensdag 16 oktober. De voorstelling, Kom Dans Met Mij De Danzon, is op zondag 9 februari in De Blauwe Kei in Veghel.

Gouden Dans, Theater De Blauwe Kei en Phoenix Cultuur zijn een samenwerking aangegaan voor dit unieke maatschappelijke project met ONS Welzijn, Brabantzorg, de Zonnebloem en Stichting Met Je Hart. Bewegen, eenzaamheid op afstand houden en nieuwe vrienden maken. Dat is het idee achter het project Gouden Dans. In vijftien repetities werken de ouderen onder leiding van een choreograaf toe naar een eindvoorstelling. De voorstelling is gebaseerd op de Cubaanse danzon: een heerlijke ritmische dans op aansprekende Zuid-Amerikaanse muziek. “De danzon is het uitgangspunt”, vertelt choreograaf Ireen Curvers. “Daar beginnen we mee, maar daarna ga ik met de deelnemers in gesprek. Wat is hun achtergrond, van welke muziek houden ze? Daar laat ik me door inspireren. Voor elke groep maak ik een nieuwe voorstelling”.

Informatie en aanmelden
De repetities van Gouden Dans starten op woensdag 16 oktober en zijn vier maanden lang iedere woensdag (eerste groep van 10.30 tot 12.00 uur, tweede groep van 12.45 tot 14.15 uur) in de dansstudio’s van Phoenix Cultuur op CHV Noordkade in Veghel. De voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon is op zondag 9 februari in de Podiumzaal van De Blauwe Kei op CHV Noordkade. Kosten voor deelname aan het Gouden Dans project (repetities inclusief koffie en thee en eindvoorstelling) zijn € 35. Voor meer informatie of aanmelden kunt u vanaf 30 september terecht bij Esther de Bie van ONS Welzijn via esther.debie@ons-welzijn.nl of 06-14342433. Kijk voor alle informatie over het Gouden Dans project of voor het reserveren van kaarten voor de voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon op www.blauwekei.nl.