nieuws archief


21 januari 2020

Boordevol programma en verrassende acts tijdens vijfde editie Nacht van de Noordkade

 

Vertier en plezier voor jong en oud, tijdens de vijfde editie van de Nacht van de Noordkade. Aanstaande vrijdag 24 januari vindt het winterse festival plaats van 19.00 tot 02.30 uur, op tal van locaties in de voormalige veevoederfabrieken op de CHV Noordkade. Wij van Phoenix Cultuur zorgen voor de culturele en creatieve invulling van de avond met diverse muziek- en dansoptredens, musical en theater, exposities en beeldende demonstraties. Ook het publiek krijgt een actieve rol.

Van Leur Koektrommelconcert
De slagwerkgroep van Frisselstein opent de avond om 19.00 uur in het Atrium op de begane grond, met een heus slagwerkconcert. Wie een (blikken) koektrommel van huis heeft meegenomen, kan hierop aansluitend deelnemen aan het Van Leur’s Koektrommelconcert. Na een korte workshop van de slagwerkgroep vormen alle koektrommel-muzikanten een orkest, met een gezamenlijk koektrommelconcert als afsluiting. En de koektrommel, die gaat misschien wel gevuld weer mee naar huis met heerlijks van Bakkerij van Leur!

De Vuurvogel
Met behulp van werktekeningen gaan smeed-cursisten tussen 19.00 – 22.00 uur bij het smidsvuur aan de slag met het smeden van een heuse Phoenix, onder begeleiding docenten Jos de Graaf en Niek Eikelenboom. Deze Vuurvogel, naar een ontwerp van Jos de Graaf, is vooraf uitgewerkt door de 19-jarige cursist Darius Verheijden. Het resultaat van deze bijzondere ‘Phoenix’ zal in de nabije toekomst prijken boven de ingang van de smederij.

Dansen in de Zandloper
Tijdens de Nacht van de Noordkade wordt de gigantische zandloper, bij de ingang van de Proeffabriek, onderdeel van een bijzondere setting. Wie een glimp wil opvangen van een magisch dansoptreden in de top van dit bijzondere object, mag om 20.00 uur klaar staan op de trappen vanaf de 2e verdieping.

Pop-up breakdance
Vanaf 12 mei kunnen kids vanaf 7 jaar ook op breakdance-les bij Phoenix Cultuur! In samenwerking met CypherHQ start er in het voorjaar een nieuwe korte cursus. Breakdance docent Willis (Willem van Lieshout) ‘popt op’ tijdens de Nacht van de Noordkade, en laat alvast wat ‘toprocks’, ‘freezes’ en ‘powermoves’ zien.

Sterren op het Doek
Dit jaar is er weer een nieuwe editie van Phoenix’ Sterren op het Doek, waarbij een prominent persoon uit Meierijstad vereeuwigd wordt op canvas en in klei. Wie dit jaar model staat is een grote verrassing en wordt op de avond zelf, vanaf 19.30 uur in de beeldhouwwerkplaats, bekend gemaakt.

De Nacht van de Noordkade is een initiatief van de culturele en commerciele partijen op de Noordkade. Een winterfestival voor jong en oud uit heel Meierijstad en daarbuiten. Toegang is gratis, uitgezonderd de theatervoorstelling ‘Roodkapje’ van Theater de Blauwe Kei. Bekijk de timetable en zet jezelf op 'aanwezig' via het Facebook-event

 

14 januari 2020

Indrukwekkende portretten tijdens foto-expositie op CHV Noordkade

 

Wat maakt een fotoportret krachtig en waarom blijf je wat langer kijken bij die ene foto, en loop je zo voorbij aan de andere? Cursisten van fotograaf en Phoenix Cultuur-docent Wim Roefs zijn de zoektocht aan gegaan naar de diepere laag in portretfotografie. Hun indrukwekkende en gevarieerde werk wordt tentoongesteld in een expositie, die op woensdag 22 januari om 19.00 uur wordt geopend op de CHV Noordkade in Veghel.

De expositie is het resultaat van de fotografiecursus “De kracht van fotografie”, die Wim Roefs dit cursusjaar heeft verzorgd bij Phoenix Cultuur. Maar liefst 11 amateurfotografen nemen deel aan de expositie, waarbij een selectie zelfgemaakte portretten aan het publiek wordt getoond.

De kracht van fotografie
Tijdens de fotografiecursus leren cursisten diverse technieken en visies, om uiteindelijk te komen tot een mooie en aansprekende portretfoto. Het gebruik van licht, achtergronden, compositie en het zoeken naar verrassende beelden werd intensief in de praktijk gebracht. Wim vertelt: “We zijn vanaf de eerste avond meteen begonnen met het fotograferen van modellen, met een zeer uiteenlopende uitstraling. Ik zag de deelnemers in een hele korte tijd enorme vorderingen maken.” Het werken met mensen, het aansturen, de modelbehandeling, maar ook de techniek van de camera beheersen werd een voornamelijk onderdeel van de workshop. Daarnaast kregen alle cursisten om de twee weken een pittige thuisopdracht voorgeschoteld, waaronder de opdracht om close-up portret te maken van een onbekende persoon die recht in de camera kijkt. Wim: “Dit is vooral bedoeld om de schroom te overwinnen om mensen op straat te vragen, een mooie foto van ze te mogen maken. Dit werd wel als lastig ervaren door de deelnemers, maar de resultaten waren fantastisch!”

De expositie is dit jaar heel gevarieerd, mede door de vele modellen en de enorme inzet van de cursisten. “Een echte aanrader om te komen kijken, hoeveel progressie je in relatief korte tijd kunt boeken op het gebied van portretfotografie”, aldus Wim. Wim Roefs verzorgt jaarlijks een fotografiecursus bij Phoenix Cultuur, voor de meer ervaren amateurfotografen. Als afsluiting van de cursus wordt een expositie georganiseerd om het ‘geleerde’ aan het publiek te tonen.


De expositie “De kracht van fotografie” wordt op woensdagavond 22 januari om 19.00 uur geopend, op de 1e verdieping op de CHV Noordkade in Veghel. Publiek is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Daarna is de expositie nog tot en met 9 februari te bewonderen. Je vindt onze fotografiecursussen hier en kijk voor meer informatie over Wim Roefs op www.fotografiewimroefs.nl.