nieuws archief


16 april 2019

Masterclasses van échte professionals

 

De maand mei staat bij Phoenix Cultuur in het teken van ‘Meet the Masters’. Op de CHV Noordkade in Veghel worden namelijk drie unieke masterclasses gegeven door échte professionals. Op het programma staan een tweedaagse masterclass Illustreren van Sandra Klaassen, een masterclass van meestersmid Jos de Graaf en de masterclass van Jeroen de Wijs: Photographic Drawings.


Zaterdag 18 mei | Smeeddag: Realisatie balusters siersmederij
Op zaterdag 18 mei organiseert de siersmederij van Phoenix Cultuur een smeeddag waarop onze smeed-cursisten vijf nieuwe balusters voor de balustrade gaan realiseren. Dit doen ze onder leiding van meestersmid Jos de Graaf. Iedereen die benieuwd is, mag een kijkje komen nemen tussen 10.00 uur en 16.00 uur op de CHV Noordkade in Veghel (vrije inloop).


Zaterdag 18 en zondag 19 mei | Masterclass: Illustreren - van schets tot illustratie
In het weekend van 18 en 19 mei geeft professioneel illustratrice Sandra Klaassen een unieke masterclass op de CHV Noordkade in Veghel. Deze tweedaagse masterclass is voor volwassenen met al enige tekenervaring, die geïnteresseerd zijn in tekenen en hun vaardigheden op professionele wijze willen vergroten. Het accent ligt op het ontwikkelen van een aantrekkelijke illustratie voor een prentenboek, tuinboek, kookboek, kalender of bij poëzie. De cursisten leren waar de essentie en finesse zit om een illustratie zo te tekenen dat deze emotie uitdrukt en oproept. De tweedaagse masterclass Illustreren - van schets tot illustratie duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur en kost €238,-.


Zaterdag 18 en 25 mei | Masterclass: Photographic Drawing - ontdek fotografie
Jeroen de Wijs is expert op het gebied van pre-industriële fotografie. Op zaterdag 18 en 25 mei geeft hij de unieke masterclass Photographic Drawing - ontdek fotografie op de CHV Noordkade in Veghel. Deze tweedaagse masterclass is geschikt voor fotografen, kunstenaars, specialisten en iedereen die geïnteresseerd is in experimenteren met fotografie uit de begintijd. Cursisten maken kennis met de vroege experimenten van W.H. Fox Talbot: een van de uitvinders van de fotografie. Daarna gaan ze zelf aan de slag met Photogenic Drawings: ‘cameraless’ fotogrammen, met een primitieve ‘mouse trap’ camera. De tweedelige masterclass kost €220,- en wordt op 18 mei gegeven van 10.00 - 12.30 uur en op 25 mei van 10.00 - 16.00 uur.

2 april 2019

Expositie boekbinden: ambacht gecombineerd met creativiteit

 

Tot en met 30 juni organiseren we een speciale expositie op CHV Noordkade in Veghel, dat geheel in het teken staat van boekbinden. Op dinsdag 2 april aanstaande om 15.00 uur openen de cursisten, onder leiding van professioneel boekbinder Jos van den Berg, de expositie met hun eigen boekbindwerkstukken.

De groep boekbinders bestaat uit cursisten met zowel veel als geen ervaring. Na het eerste basisjaar bepalen cursisten zelf waar ze aan willen werken. Belangrijk is wel dat er technisch verantwoord gewerkt wordt. Bij ieder werkstuk wordt gewerkt volgens de regels van het boekbinden. Je leert niet alleen dat ene boek maken. Je leert hoe je een boek moet maken, zodat je de techniek op ieder volgend boek kunt toepassen.

Om toch min of meer aan hetzelfde project te werken heeft de groep ook met een thema gewerkt: Annie M.G Schmidt. Iedereen heeft op zijn eigen niveau en naar eigen inzicht een boek gemaakt dat te maken heeft met Annie M.G. Schmidt. Van een eenvoudig boek met harde band, tot een goocheldoos met miniatuurboeken en kleine en grote schriftjes met mooie omslagen als kaft. Of een stukgelezen boek dat is gerepareerd met een mooie doos eromheen, waar het boek automatisch uitkomt als je deze opent. Naast het werken met het thema zijn er nog diverse andere werkstukken gemaakt op ieders niveau: een serie portefeuilles en luxe banden door de beginnende cursist, tot reparaties van oude boeken die gebonden zijn in de originele banden, door de wat meer ervaren cursist.

De expositie boekbinden wordt op dinsdagmiddag 2 april om 15.00 uur officieel geopend in de hal op de begane grond van de Cultuurfabriek, op de CHV Noordkade in Veghel. De expositie is daarna nog te bewonderen tot en met zondag 30 juni. De nieuwe jaarcursus boekbinden start op maandag 9 september. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! 

 

2 april 2019

Tweedaagse fashionworkshop voor jongens en meiden

 

Op donderdag 2 en vrijdag 3 mei, in de meivakantie, organiseert de Fashion Fabriek van Phoenix Cultuur de jaarlijkse Fashion Tweedaagse. Jongens en meiden van 8 tot en met 18 jaar die van mode houden, ontwerpen en maken hun eigen outfit en showen deze voor publiek op de catwalk.

Dit jaar is het thema ‘Colourful you!’ met een knipoog naar de Nederlandse roots. Samen met het professionele fashionteam o.l.v. Lonneke de Wit, dompelen de jonge ‘fashionlovers’ zich onder in de wereld van de Nederlandse modeontwerpers. Ze doen inspiratie op, maken kennis met stoffen en materialen én leren allerlei vaardigheden die nodig zijn om hun outfit te kunnen maken met behulp van de naaimachine. Na twee dagen ontwerpen en maken, showen alle modeontwerpers in spé hun eigen creatie voor publiek op de catwalk. Hierbij zijn ouders, ooms en tantes, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen natuurlijk van harte welkom.

De Fashion Tweedaagse is een leerzame, maar bovenal plezierige en gezellige workshop voor jongens en meiden. De workshop wordt in twee leeftijdscategorieën verdeeld: van 8 tot 12 jaar en van 13 tot 18 jaar. Kinderen en jongeren werken aan hun eigen outfit en worden hierbij goed begeleid door het fashionteam. De vaardigheden die ze leren, kunnen ze na de workshop ook gebruiken om thuis en op school mee aan de slag te gaan.

De Fashion Tweedaagse vindt plaats op 2 en 3 mei van 10:00 - 16:00 uur op de CHV Noordkade in Veghel. Aanmelden kan nog tot en met 19 april. De kosten voor de tweedaagse workshop zijn €75,- p.p. inclusief stof en materialen, lunch is niet inbegrepen. Meld je hier aan of bel 0413-782010.

 

 

2 april 2019

Vrije inloop bij wekelijkse Naaiatelier van de Noordkade

 

Elke zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur organiseert Anita Eijgermans het Naaiatelier van de Noordkade op de CHV Noordkade. Een naaiatelier waar jongens en meiden van 6 tot 16 jaar kunnen binnenlopen om leuke items van textiel te maken op de naaimachine.

Inmiddels bestaat het Naaiatelier van de Noordkade al bijna drie jaar. Kinderen die het atelier de afgelopen jaren hebben bezocht, hebben de meest uiteenlopende ideeën gerealiseerd. Van knuffels en kussens, tot tassen, portemonnees, Barbiekleding en outfits voor zichzelf. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. En voor wie het moeilijk vindt om zelf ideeën te bedenken, zijn er volop voorbeelden aanwezig.

Laagdrempelig en toegankelijk
Het naaiatelier is erg laagdrempelig en toegankelijk voor kinderen tussen 6 en 16 jaar. Ze hoeven zich vooraf niet aan te melden, en ervaring is ook niet van belang. Het naaiatelier is juist bedoeld om kinderen te leren naaien op een (kinder-) naaimachine, knopen aan te zetten, te borduren en allerlei andere handige dingen om hun ideeën uit te kunnen werken. Iets waar ze hun hele leven plezier van zullen hebben.

Fashion Tweedaagse
De vaardigheden die de kinderen in het Naaiatelier van de Noordkade hebben geleerd, kunnen ze ook gebruiken bij de Fashion Tweedaagse. Een tweedaagse mode-workshop die Phoenix Cultuur jaarlijks organiseert in de meivakantie. Dit jaar is dat op donderdag 2 en vrijdag 3 mei. Alle deelnemers gaan tijdens deze workshop aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van hun eigen outfit, om deze vervolgens voor publiek te showen op de catwalk. 

Het Naaiatelier van de Noordkade is wekelijks op zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur in het fashionatelier op de 1e verdieping van de Cultuurfabriek, CHV Noordkade. Kosten zijn € 10,- per keer, inclusief materialen. In de zomermaanden van juli t/m half september is het naaiatelier gesloten.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het Naaiatelier van de Noordkade en mail voor vragen naar anita.eijgermans@kpnmail.nl. Wil je meer info over de Fashion Tweedaagse? Klik dan hier

 

26 maart 2019

Een lente vol nieuwe cursussen, workshops, masterclasses en expo's

maart t/m juni 2019

Eindelijk: lente! Wil jij vol frisse energie starten met een korte cursus? Of wil je onze speciale workshops of masterclasses niet missen? Bekijk snel ons nieuwe aanbod en laat je inspireren! 

28 februari 2019

Schrijf je nu in voor muziektheorie A, B, C of D!

Muziektheorie op A, B, C en D niveau

Na de carnavalsvakantie starten onze theorielessen voor alle examenniveaus! Ben je van plan om op examen te gaan volgens de HaFa-richtlijnen en heb je les bij Phoenix Cultuur, dan kun je je opgeven voor deelname aan een van de theoriecursussen. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 11 maart!

Onze docenten leren je alles over het notenschrift en trainen ook je gehoor voor muziek. De theorie wordt spelenderwijs en mede aan de hand van muziekvoorbeelden inzichtelijk gemaakt. Tot slot wordt de theorie getoetst door middel van een theorie-examen. Deelname aan het theorie-examen is verplicht voor leerlingen die een HaFa diploma willen behalen.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor een van de theorie examens >