Mobiele etspers in de klas

Grafiek is een pure ambachtelijke druktechniek die te maken heeft met herhalingen, met afdrukken, met sporen achterlaten.
Als je eenmaal een drager hebt gemaakt, kun je er meerdere afdrukken mee maken, dat is anders dan bij een tekening of schilderij. Het is een op zichzelf staande techniek. Omdat er een herhaling van vormen op het papier verschijnt, ontstaat een ritme, een patroon. Kinderen maken spelenderwijs kennis met deze veelal onbekende wereld en ambacht van de grafiek. Kinderen vinden de door alchemie omgeven technieken vaak erg spannend.

De kinderen maken kennis met het werk van Jeroen Bosch (kan en mag ook een andere kunstenaar zijn).  Ze maken een grafisch werk waarbij ze eerst de drager moeten maken en pas daarna kunnen afdrukken. Dit zijn 2 opeenvolgende stappen. Ze maken kennis met een nieuwe techniek: de oude ambachtelijke ets-techniek. Deze techniek hebben we voor de kinderen vereenvoudigd. De fijne motoriek wordt gestimuleerd door middel van het zetten van verschillende lijnen. De kinderen werken samen met hun klasgenootjes en met een beeldend kunstenaar aan een kunstwerk. Zo leren ze van elkaar en leren ze elkaar positieve feedback te geven. De kinderen maken ook individueel een werk. Alle gemaakte werken worden gepresenteerd op school.

Voor wie is het
Jeroen Bosch in Grafiekland voor de kleuters
Jeroen Bosch als superheld voor groep 3 en 4.
Jeroen Bosch in het stripverhaal voor groep 5-6
Jeroen Bosch in de spiegel voor groep 7-8

Tijdsduur
1e keer: 3 kwartier in de klas
2e keer: Portretten overtrekken op hout, gutsen , zagen en afdrukken. 1,5 uur
3e keer: 3 kwartier in de klas

ofilters