Nieuws


Meestersmid Jos de Graaf jurylid op internationale Smeed-biënnale in Italië

27 augustus 2019
image by WebDog

 

Van 29 augustus tot en met 1 september vindt de 23e European Biennial Show of Blacksmithing Art 2019 plaats in Stia (Arezzo) in Italië. Meestersmid en Phoenix Cultuur-docent Jos de Graaf vormt samen met smeden uit België, Tsjechië, Italië en Zwitserland de jury tijdens het oudste en meest toonaangevende smeed-evenement dat sinds 1976 tweejaarlijks wordt georganiseerd.

Smeden om de titel
Maar liefst 300 smeden uit meer dan 20 landen gaan tijdens de biënnale in Italië de strijd met elkaar aan om de titel ‘Wereldkampioen Smeden’. Gedurende vier dagen, van zonsopgang tot laat in de avond, werken zij ter plekke aan hun werkstuk, dat als titel heeft ‘Genius MDXIX’, ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci. Daarnaast worden er vele exposities georganiseerd, waaronder een tentoonstelling van het werk van 25 meestersmeden, met als thema ‘de landing op de maan op 20 juli 1969’.

Meestersmid en jurylid
Meestersmid Jos de Graaf is vanwege zijn jarenlange ervaring en ambachtelijke en kunstzinnige expertise op het gebied van siersmeden, gevraagd te jureren tijdens het bijzondere smeed-evenement. Daarnaast zal Jos op verzoek van de organisatie ook een lezing geven over ‘de smid uit Nederland’.

Smeden bij Phoenix Cultuur
Hoewel Jos inmiddels de respectabele leeftijd van 80 jaar heeft, staat hij nog steeds wekelijks aan het smidsvuur, om zijn kennis, kunde en passie over te brengen aan onze cursisten. De jaarcursussen van Jos, alsook van zijn collega Niek Eikelenboom, zijn erg populair en voor het komende cursusjaar inmiddels volledig bezet. Geïnteresseerden in siersmeden kunnen nog wel terecht voor dagworkshops bijlen smeden, verzorgd door Niek Eikelenboom. Een kijkje nemen bij het smidsvuur op de CHV Noordkade is ook altijd mogelijk.