Cursus overzicht

Wereldkunst: Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse kunst

“Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.” Deze tekst uit een lied van Thé Lau en the Scene mag je letterlijk nemen. We reizen de hele wereld over. Voor werk en vakantie. Vaak om te genieten van al het goede, mooie en lekkere van andere culturen. En zo nieuwe wonderlijke, onbekende dingen te ontdekken. Maar onbekend is voor velen ook onbemind. Juist in deze tijd is het goed om eens te kijken naar kunst en cultuur van elders. Reden genoeg om eens een virtuele rondreis te maken langs de kunst en culturen van Afrika en Amerika. Niet alleen de beeldende kunst van deze zogenaamde niet-westerse kunst passeert de revue, ook religie, muziek, zang en dans komen aan bod.

De tekst “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen” kun je ook anders lezen. Thé Lau schrijft een ode aan de misfits en de underdogs die we allemaal een beetje zijn en doet dat met een slogan die verbondenheid uitdrukt. Diversiteit en inclusie krijgen inmiddels steeds meer aandacht door middel van de media en musea. En ook in deze cursus in Veghel waarin allereerst gekeken wordt naar niet-westerse kunst en primitieve kunst maar ook naar kunst van minderheden: vrouwen, allochtonen, mensen met een beperking, onderdrukten en activisten. Er valt nog een wereld te winnen!

foto rechts: Afrikaanse kunst, Nick Cave

Docent(en):
Roland Koekkoek
Lesdag(en):
Woensdag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
8
160,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Wereldkunst
Omschrijving
Docent
Lesdata
vraag?
Omschrijving

We bespreken de Afrikaanse en (Zuid-)Amerikaanse kunst en cultuur:
- De Indianen en Inuit in Noord-Amerika met de originele cultuur van de oorspronkelijke bevolking
- de Maya’s in Midden-Amerika en de trappiramides van Mexico
- de Inca’s in Zuid-Amerika met als letterlijk hoogtepunt Machu Picchu
- Polynesië en Aboriginals, over de originele cultuur van Australië en Paaseiland
- Afrikaanse kunst op het oude continent
- Jazz en Afrikaanse muziek
- Afro-Amerikaanse kunst op het nieuwe continent
- Outsider art bestaat eigenlijk niet als je denkt aan een bekende uitspraak van Joseph Beuys: “jeder Mensch ist ein Künstler”

Docent

Roland Koekkoek

Roland Koekkoek (Baak, 1958) studeerde kunstgeschiedenis in Nijmegen. Afgestudeerd met een publicatie en een tentoonstelling over Gotische ivoorsnijkunst in het Catharijneconvent in Utrecht. Sindsdien verzorgt hij ook cursussen en lezingen over tal van kunsthistorische onderwerpen. Van een basiscursus Kunstgeschiedenis tot cursussen over moderne Nederlandse architectuur, grote componisten, Egypte, iconografie, kunstenaressen en Bouwen in Brabant. Daarnaast organiseert hij ook excursies en reizen, vaak in aansluiting op de cursussen. Zijn grootste drijfveren zijn verwondering, verbazing, nieuwsgierigheid en zijn liefde en enthousiasme voor de kunst(en): er valt nog zo veel te ontdekken en er valt nog zo veel te genieten!

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
woensdag 17 januari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 24 januari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 31 januari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 7 februari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 21 februari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 28 februari 2024 15:30 - 17:30
woensdag 6 maart 2024 15:30 - 17:30
woensdag 13 maart 2024 15:30 - 17:30
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.