Jaarcursus: Draaien op de pottenbakkersschijf

Volgende Vorige
Pottenbakken is een ambacht. Dat leer je alleen maar door het te doen. Je moet het wat tijd gunnen en de moed niet meteen opgeven. Op een gegeven moment merk je dat de handelingen in je vingers zitten en kun je de volgende stap maken. Je vormgevoel ontwikkelt zich steeds verder en de vormen die je maakt kunnen een prachtige spanning en elegantie hebben; de decoratie versterkt die uitstraling en maakt van elke vorm een uniek object. Op het moment dat je de ambachtelijke vaardigheden hebt eigen gemaakt kun je een stap verder gaan en het ambacht overstijgen. Vrije vormen of design zijn dan wegen die voor je open liggen.
 
Meer informatie
In de eerste 5 lessen leer je stapsgewijs de volgende zaken: klei kneden, een bolletje maken, het bolletje op de schijf drukken, met je vingers openen en de wand optrekken zodat een kleine cilinder ontstaat. In de lessen daarna wordt die cilinder een kegel, schaal, bolvorm of vaasvorm. Er is dan ook tijd om aandacht te besteden aan glazuren en andere decoratietechnieken.
 
Voor een beginner lijkt de klei een eigen leven te leiden. In die fase ben je al blij dat de vorm een beetje op een pot of vaas lijkt. Maar aan het einde van het eerste jaar krijg je meer grip op de klei. Als je verder gaat, pluk je de vruchten van de oefening. Steeds vaker zal de klei de vorm aannemen die je voor ogen hebt. Je gaat serieus nadenken over vormgeving en je probeert decoratietechnieken uit.
 
Als gevorderde cursist ga je ook werken met engobes, glazuren, afplakken en inkrassen. Daarnaast blijf je het ambacht ontwikkelen. Je leert hoe je van de mast moet draaien, hoe je een gesloten vorm draait en op de draaischijf delen aan elkaar zet. Iedereen werkt met steengoed, deze hooggebakken klei garandeert stevigheid en levert mooie glazuren op.