Jaarcursus: Draaien op de pottenbakkersschijf door Katrin König

Let op: het is op dit moment niet mogelijk om in te schrijven op deze cursus. Meld je aan voor de wachtlijst, en houden wij je op de hoogte als deze cursus weer beschikbaar is.
Tijdens deze cursus zul je het pottenbakkersambacht stapsgewijs in je vingers te krijgen. Als beginner leer je in 15 lessen de eerste basisbeginselen van het pottenbakken: klei kneden, klei centreren, een bodem maken en een wand optrekken. Door deze handelingen ontstaan de vormen op de draaischijf: een kopje, een schaal, een vaas. In het begin lijkt de klei een eigen leven te leiden. Geef je handen de tijd om alle grepen in de juiste volgorde in de vingers te krijgen. Geduld wordt beloond! Als gevorderde pottenbakker wordt je steeds meer baas over de klei. Er ontstaan steeds vaker de vormen die je voor ogen hebt. Je kunt met grotere hoeveelheden klei draaien. Je gaat nieuwe vormen en mogelijkheden ontdekken met de draaischijf. Je ontwikkelt je eigen stijl.

Decoratie en glazuur versterkt de uitstraling van een uniek object. Ze zorgen voor de finishing touch. Tijdens de lessen maak je kennis met verschillende decoratietechnieken: ringeloren, inkrassen en afplakken. Ook verschillende vormen van glazuren zullen ruimschoots onder de aandacht gebracht worden, zoals spuiten, dompelen en kwasten.

Naast het draaien op de draaischijf leer je over het proces dat klei doet veranderen in keramiek. Hoe wordt de klei gerecycled? Wat is een biscuitstook? Wat is glazuur? Wat is een glazuurstook? Wat is aardewerk? Wat is steengoed? Het proces van klei tot keramiek is een complex verhaal waar je gaandeweg meer over te weten komt en een eigen weg in zult gaan vinden.

Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden en Katrin zal iedereen op zijn eigen niveau begeleiden en uitdagen.
 
Over de docente
Katrin König is in de voormalige DDR als professionele pottenbakster opgeleid en haalde haar meesterdiploma in 1990. Na de val van de muur werkte zij in verschillende werkplaatsen in Duitsland en Nederland. Vanaf 1996 zette zij voor de ontwikkelingsorganisatie CIM een keramische opleiding op in Cochabamba/Bolivia. Sinds 1999 ontwikkelde zij haar eigen handgedraaide serviesgoed en was op internationale keramiekmarkten in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Italië te vinden. Sinds 2015 heeft zij zich op de ontwikkeling van nieuw keramisch werk geconcentreerd. Zij werkt ook als technisch adviseur bij sundaymorning@ekwc.
Meer informatie