Jaarcursus: Zoutstook Werkgroep

Volgende Vorige
Let op: het is op dit moment niet mogelijk om in te schrijven op deze cursus. Meld je aan voor de wachtlijst, en houden wij je op de hoogte als deze cursus weer beschikbaar is.
 
Heb je een kennismakingworkshop gevolgd of al elders  ervaring opgedaan met het zoutstoken en kun je zelfstandig jouw werk voorbereiden voor een stook? Dan biedt Phoenix cultuur je de mogelijkheid om zes, twee of een keer per jaar deel te nemen aan de facilitaire zoutstook, die bestaat uit twee dagdelen. Op woensdagochtend wordt de oven gezamenlijk ingeladen en worden er bijbehorende werkzaamheden verricht, waaronder het onderhoud van de ovenplaten en glazuren aanmaken. Op donderdag wordt de oven door de docente gestookt. Hierbij hoef je niet aanwezig te zijn. Op zaterdagochtend wordt de oven gezamenlijk uitgeladen, waarna de zojuist gestookte werkstukken worden besproken.
 
Met deze serie van zes zoutstoken maak je deel uit van de zoutwerkgroep. Je verdiept je echt in de techniek. Er is veel onderlinge uitwisseling met de leden van de groep en daarmee een intensief leerproces. Ook kun je een mooie collectie van jouw persoonlijke zoutverglaasde keramiek opbouwen.
 
Deze workshop is bij uitstek geschikt voor gevorderden in keramiek. Aan deze workshops kunnen zowel draaiers als handvormers deelnemen, als je maar werkt met steengoedklei of porselein. Vindt u zes stoken wat veel, dan kunt u zich inschrijven voor de losse zoutstoken (3x per jaar). 

 

Meer informatie
 
Zoutstoken Uniek in Nederland 
Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas. 
 
Het zoutglazuur
Waarom zout en geen gewoon glazuur?Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf. Terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëf decoraties mooier uitgelicht, ze worden niet opgevuld door een glazuurlaag.Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.
 
In de workshops en werkgroep wordt je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis  gemaakt hebt en biscuit gestookt zijn.