Workshop: Botanisch tekenen 29 mei

Volgende Vorige

Hou je van tekenen en van de natuur? Dan is deze workshop 'Botanisch tekenen' echt iets voor jou!

De natuur is tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron voor kunstenaars en vele kunstuitingen. Een botanische tekening is een natuurgetrouwe en esthetische weergave van een plant of bloem, of een onderdeel ervan: alles wat te maken heeft met de plantenwereld. Dat kan dus ook fruit, groente, zaaddozen, bollen en wortels zijn. Een botanische tekening laat de kenmerken zien die typerend zijn voor de betreffende plant. Zeer nauwkeurig kijken, observeren, concentratie en geduld zijn hierbij onmisbaar.

In deze workshop 'Botanisch tekenen' leer je onder professionele begeleiding hoe een natuurgetrouwe tekening van een bloem of plant tot stand komt. Let op: Je tekent heel precies en accuraat naar waarneming. Het is geen vrije impressie!

Het eerste deel van de ochtend wordt besteed aan een stukje theorie. Aan de hand van voorbeelden zal Sandra uitleg geven over de verschillende aspecten van 'Botanisch tekenen' waaronder kleurenleer, vorm en compositie en materiaalkennis/gebruik.
Vervolgens gaat ieder een bloem/plant kiezen en beginnen we met potlood te schetsen naar waarneming: het 'verkennen' van je onderwerp.

In de middag gaan we verder met tekenen en ga je je bloem/plant verder uitwerken in details.
Daarbij ga je letten op de lichtval. Door het aangeven van licht en schaduw verkrijg je diepte en levendigheid in je tekening. Er is tevens de mogelijkheid om met kleurpotlood of aquarelverf te werken. Naast (grafiet)potlood zijn dat de meest gebruikte technieken in het 'Botanisch tekenen'.

Aan het eind van de dag heb je geleerd waar je op moet letten en wat erbij komt kijken om een Botanische tekening te maken.

Laat je inspireren door de intrigerende bloemen/planten wereld! Ervaring in tekenen is geen voorwaarde om deel te nemen aan deze boeiende workshop. Interesse en plezier staan voorop!