Korte cursus: Kennismaking in 3 druktechnieken

Je leert drie eenvoudige druktechnieken zoals Kartondruk, Linodruk, Houtdruk van graficus Judith Rosema. Het plezier bestaat uit de vele combinatiemogelijkheden in deze druktechnieken en de snelle resultaten die je behaalt. Er worden geen chemische middelen gebruikt en alle inkt is op waterbasis. Sommige druktechnieken kun je thuis ook doen, omdat daar geen drukpers voor nodig is. Verderop in de cursus ga je de technieken combineren.

LINODRUK
Met Linodruk, ga je een tekening op linoleum gutsen. Linoleum is een zacht materiaal dat zich goed laat bewerken en fijn inkt oppikt. Met de guts schep je als het ware het materiaal weg, zodat er op die plekken geen inkt aangebracht kan worden en de tekening op die plekken de kleur van het papier behoudt. De restvormen krijgen de kleur van verf. Er kunnen meerdere lino-stempels gemaakt worden, zodat in meerdere drukgangen de tekeningen over elkaar te drukkenzijn. Zo kun je een ‘verhaal vertellen’ met je linodrukken. Stempelen is hot, kijk maar eens in de Flow of andere toffe magazines. Natuurlijk kun je ook werken aan een grote tekening op een hele plaat linoleum.

Stappen die je gaat zetten:
- Werken met diverse stempeltechnieken;  open vormen, dichte vormen, contourlijnen, letters (spiegelbeeldig)
- Structuren maken.
- Stempels op een verrassende manier combineren.
- Het inzetten  van optische dieptewerking
- Het passend maken van achtergronden maken.

Wat mag je meenemen:
Afbeeldingen van dingen die je interessant vindt, bijvoorbeeld bloemen, planten, dieren, voertuigen, retro spullen.

Duur: 3 lessen

KARTONDRUK
Kartondruk is verwant aan de etstechniek. Je krast namelijk je beelden in een drager, in dit geval karton, waarna je de drager met inkt insmeert en op de drukpers print. Toch kan er veel meer met kartondruk. Je gebruikt verschillende soorten karton en ontdekt diverse manieren om ze bewerken met lijm, zand of schuurpapier , voor textuur en toon.. prachtige intense kleurtoon. Karton is zeer geschikt om mee te experimenteren. Het kost vrij weinig, er is zelfs “gratis” aan te komen, denk aan kartonnen dozen en verpakkingsdozen.

Wat mag je meenemen:
Ideeën, plaatjes die je interessant vindt.

Stappen die je gaat zetten:
In deze cursus gaan we het karton op diverse manier behandelen. Je leert hoe je zachte, pastelachtige kleurtonen kan maken. Hoe je rauwe afdruklijnen kan krijgen. Hoe je het karton als blinddruk kan gebruiken. Hoe je karton zowel als hoogdruk en als laagdruk kan gaan gebruiken.
Kartondruk is een zeer laagdrempelige afdruktechniek, waarbij snel hele leuke resultaten te behalen zijn.

HOUTDRUK
Een ontwerptekening zet je over op ’n houten plaat en verzaagd in losse stukken. Deze zgn. puzzelstukken worden met houtgutsen bewerkt. Lijnen, vormen of patronen worden aangebracht. De verschillende delen kun je diverse kleuren geven. Op de drukpers wordt de puzzel in elkaar gelegd en afgedrukt. Je kunt een serie maken waarin steeds andere kleurcombinaties worden gekozen. 

Wat mag je meenememen en wat bereid je voor:
- Een ontwerptekening ter grootte van het hout wat we gaan gebruiken. (Dit ontwerp gaan we samen bekijken en zo nodig nog wat aanpassen).

Stappen die je gaat zetten:
- Het maken van interessante en haalbare ontwerptekening
- Het overzetten van tekening op hout
- Omgaan met de figuurzaag, met gutsen.
- Het aanmaken en mengen van drukinkten tot de juiste kleur
- Het uitrollen van inkten tot de juiste dikte
- Verschillende technieken inrollen op een houten plaat, waaronder de “irisdruk”
- Het ontdekken verschillende papiersoorten, Japans papier laat zich heel anders bedrukken dan een simili japon. Je leert de drukpers in te stellen voor houtdruk.
- Het maken van mooie kleurcombinaties

Duur: 4 lessen

Docent: Judith Rosema is in 2000 afgestudeerd aan de vrije richting op de kunstacademie Den Bosch. Ze studeerde af met tekeningen, lino’s, houtdrukken, litho’s en etsen. De magie van het afdrukken ontdekte ze in de grafiekwerkplaats van de academie. Het rook er altijd heerlijk naar drukinkten en ze kon er experimenteren zoveel ze wilde. Na de academie is zij 13 jaar verbonden geweest aan het Grafisch Atelier Den Bosch, een tijd waar ze veel geleerd heeft en een heleboel contacten opdeed in de grafische wereld. In 2016 startte ze Het Inkt Atelier in De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Op www.hetinktatelier.nl en op www.judithleeft.nl vind je een heleboel informatie over workshops, cursussen en ander leuks. Je kunt haar volgen op www.instagram.com/hetinktatelier en op www.facebook.com/hetinktatelier. Hier vind je ook veel foto’s van workshops en van de dingen die ze maakt. Op www.judithrosema.nl kun je wat ouder werk bekijken.

Prent: Judith Rosema - Het Inktatelier

Meer informatie

Extra materiaalkosten voor papier/karton

Materialen Linodruk: A4-lino, dik papier. Kosten: € 10,-

Eventueel later nog aan te schaffen bij Judith: gutsen € 8,95  inkt € 1,95 per kleur. Zelf meebrengen: interessante plaatjes waar je mee wil gaan werken.

Materialen Kartondruk: diverse soorten karton, drukpapier. Kosten: € 10,-

Materialen Houtdruk: hout, diverse papiersoorten. Kosten € 15,-
Zelf meebrengen: ontwerptekening op A4.