Special: Illustreren - van schets tot illustratie

Volgende Vorige

Illustreren is een toegepaste vorm van kunst. Het verbeelden van tekst is enorm belangrijk in (kinder)boeken of andere publicaties, zoals in tijdschriften en kranten, Een goede illustratie versterkt een tekst en geeft een hoge toegevoegde waarde aan tekst. Een illustratie is meer dan ‘een Plaatje bij een praatje’. We gaan deze 2 dagen werken aan een illustratie n.a.v. een tekst, De tekst is een houvast en uitgangspunt. Het accent ligt op het ontwikkelen van jouw tekenvaardigheden naar een aantrekkelijke illustratie: een illustratie die een emotie uitdrukt en oproept. Illustreren beslaat een breed gebied; zoals bijv. botonisch, natuur-historisch, voor kinderen of volwassenen, Hierbij kun je denken aan ‘n mooie illustratie maken voor een prentenboek, tuinboek, kookboek, gedachtenboek of bij poezie. Welke vorm je ook kiest je leert jouw illustratie voldoende verbeeldingskracht te geven.

Voor wie? Iedereen die geïnteresseerd is in tekenen en hun vaardigheden op professionele wijze willen ontwikkelen. Enige ervaring in tekenen is gewenst. Het maximaal aantal deelnemers is 7 zodat er voor ieder volop individuele aandacht en begeleiding is. Bij aanmelding wordt er gevraagd naar je motivatie om deel te nemen aan deze twee-daagse masterclass. Na je aanmelding zal er contact worden opgenomen door Sandra Klaassen om e.e.a door te spreken ter voorbereiding.

Wat leer je?
Dag 1
In de ochtend zal Sandra Klaassen vertellen en uitleg geven:
• Wat houdt het vak illustreren in. Dit aan de hand van voorbeelden uit eigen werk en van andere illustratoren.
• Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een emotie tot uitdrukking kan brengen door wat je in houdingen tot uitdrukking kan brengen. 
• Tekstinterpretatie en technieken worden besproken worden.
• Waar krijg je allemaal mee te maken als je een opdracht krijgt voor een illustratie?
Na de lunch wordt de middag besteed aan:
• Het doorspreken van ideeën
• Van start met het maken van schetsen. Het onderwerp zal liggen in het verlengde van ieders wens

Dag 2
Deze dag gaan we aan de slag met:
• het uitwerken van de schetsen in een gekozen techniek. Dat kan bijv. pen en inkt zijn, aquarel of potlood
• Je maakt kennis met technieken, materialen en stijlontwikkeling
• Je leert wat het creatieve proces inhoudt voordat een illustratie klaar is voor publicatie

Wat neem je mee naar huis?
Aan het eind van deze twee dagen heb je:
• inzicht gekregen hoe illustraties tot stand komen aan de hand van je gemaakte werkstuk(ken).
• Je bent nu in staat om je creatieve vaardigheden verder te ontwikkelen.
• Het blijft mogelijk om contact te houden met je docent.

Sandra Klaassen is een veelvuldig gepubliceerd illustratrice met een ruime ervaring in het illustreren van kinderboeken en de botanische tekenkunst. Haar geïllustreerde boeken zijn in binnen en buitenland gepubliceerd. In Edinburgh heeft Sandra Klaassen haar Diploma Course Botanical Illustration afgerond met distinction en heeft ze voor haar werk een prijs mogen ontvangen. Kijk voor meer informatie over Sandra en haar werk op: www.sandraklaassen.net