Special: Photographic Drawings: Ontdek Fotografie

Ga terug naar het begin en de experimenten van W.H. Fox Talbot

Deze special is de perfecte kennismaking met de vroege experimenten van W.H. Fox Talbot, een van de uitvinders van de Fotografie. Tijdens de tweedaagse workshop maak je zelf Photogenic Drawings, ‘cameraless’ fotogrammen, met een primitieve ‘mouse trap’ camera. Verder zullen de verschillende varianten van de Photogenic Drawing aanbod komen.

Voor wie?
Fotografen, kunstenaars, specialisten en iedereen die geïnteresseerd is in experimenten uit de begintijd van de fotografie. Je hoeft geen kennis te hebben van de donkere kamer maar het kan wel van pas komen.

Wat leer je?

 1. Geschiedenis. Tijdens de workshop wordt er aandacht besteed aan literatuur m.b.t. de experimenten van W.H. Fox Talbot. We gaan zijn experimenten in een breed historisch perspectief plaatsen.
 2. Chemie: veiligheid in theorie en praktijk. Veilig werken is een belangrijk onderdeel van deze workshop. Je mixt en gebruikt namelijk verschillende chemische stoffen. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. Daarom wordt er aandacht geschonken aan recepten, eigenschappen van de stoffen en laboratoriumtechnieken. Je prepareert samen met je mede deelnemers het lichtgevoelige papier.
 3. Afdrukken/Opname. Na het prepareren van het Photogenic Drawing papier, kun je hier een contactafdruk of ‘fotogram’ mee maken of het met een mousetrap camera belichten. Hoe e.e.a. in z’n werk gaat ontdek je in de praktijk.
 4. Verwerking. Nadat de belichting heeft plaatsgevonden moet de afdruk verder verwerkt worden. We bekijken verschillende varianten van verwerking, die allemaal hun specifieke resultaat opleveren. Diverse recepten en mogelijkheden worden dan ook uitvoerig besproken.

Wat neem je mee naar huis?
Na afloop ga je naar huis met voldoende kennis en documentatie om zelf aan de slag te kunnen:

 • Syllabus met materialenlijst en recepten
 • Inzicht in het proces
 • Inzicht in de chemie
 • Aanwijzingen voor veilig werken
 • Adressen van leveranciers
 • De mogelijkheid om per email vragen te stellen aan je docent

  Jeroen de Wijs (1975)  is expert op het gebied pre-industriële fotografie. Hij studeerde fotografisch vormgeven aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, na een studie biochemie. Vervolgens begon hij zijn loopbaan als toegepast fotograaf. Onder de naam Mudar maakte hij fotografisch beeld voor mensen, bedrijven en instellingen. Hij is tevens instructeur fotografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.


Phoenix Cultuur op CHV Noordkade heeft een goed geoutilleerde donkere kamer, media- en fotostudio.

Meer informatie

De cursus omvat 2 onderdelen, verdeeld over twee dagen:

zaterdag 18 mei 2019
Deel 1: Introductie-theorie
10.00 - 12.30 uur

zaterdag 25 mei 2019
Deel 2: Praktijk
10.00 - 16.00 uur