Korte cursus: Ceramic LAB

Let op: het is op dit moment niet mogelijk om in te schrijven op deze cursus. Meld je aan voor de wachtlijst, en houden wij je op de hoogte als deze cursus weer beschikbaar is.
Het CERAMIC LAB is een interessante inspirerende broedplaats in keramische vormgeving & design, waar je tegelijkertijd werkt met gelijkgestemde vakgenoten aan jouw persoonlijke vak-ontwikkeling.
Het programma in het LAB is voor serieuze ambitieuze amateurs en professionals die een duidelijk idee, project of een gerichte bijscholing willen krijgen in een van de onderdelen van het keramisch systeem. 
 
Deze keramische lab-omgeving omvat de algemeen bekende 6 keramisch modules die de basis voor het volledige keramische proces vormen. 
1. Klei en glazuur onderzoek ( technologie)
2. Draaitechnieken zowel voor beginners als gevorderden
3. Het proces en regels van vormgeving ( w.o. de gulden snede)
4. Modellen, mallen en giettechnieken ( algemene kennis)
5. 3D modelling en 3D printen. ( CAD instructie)
6. Decoratie technieken ( algemene kennis )
 
Deze modules kunnen door de deelnemer afzonderlijk of in samenhang met elkaar in het persoonlijke project worden betrokken, bestudeerd en ontwikkeld
Door deel te nemen aan het CERAMICS LAB  kies je voor een eigen routing gebruikmakend van een of meerdere van bovenstaande modules. 
School jezelf bij en leer meer van de principes van het keramische systeem 
 
Jij bepaalt jouw ontwikkelingstraject samen met je coach-professional en je verkent en onderzoekt jouw doelen en selecteert de onderdelen die het beste bij jouw project en concept passen. 
Bij het CERAMICS LAB is er spraken van "open source". Iedereen leert van ieder ander die deelneemt.  
 
Wij bieden tevens online ondersteuning, persoonlijke archivering van recepten en onbeperkte naslagwerken thuis te benaderen via een gratis abonnement op een gespecialiseerde internationale server. Dit bij het onderdeel glazuur technologie van het CERAMICS LAB
 
 
De CERAMICS LAB modules zijn:
 
1. KLEI EN GLAZUUR ONDERZOEK 

Je gaat klei- en glazuurproeven maken om een en ander zichtbaar te maken. Je ontdekt via onderzoek wat de theorie in de praktijk ook werkelijk voorstelt. Je gaat glazuren zelf samenstellen en maken die je tijdens jouw project periode kunt gaan toepassen. Je maakt klei studies en experimenteert. Ook mag je natuurlijk zelf biscuit objecten of kleisoorten mee nemen waar je zelf al mee werkt om de studies op uit te voeren. Dat betekent ook dat je zelf bepaalt of je het aardewerk, steengoed of porselein gebied gaat onderzoeken.
 
2. DRAAITECHNIEKEN

Ook hier wordt deze module bepaald door jouw eigen project traject. Door een buitengewoon effectieve methode leer je, als beginner, binnen 2 lessen om de basistechnieken onder de knie te krijgen. In de 2 volgende lessen beheers je de eenvoudige vormen. Tijdens de laatste 2 lesmomenten begrijp je de draaitechnieken volledig. Resultaten zijn er dus al snel maar voor echte mooie dingen moet je zoals gewoonlijk moeite doen :) 
Gevorderde draaiers geven inzicht in hun skills. Vervolgens bepalen we dan gezamenlijk welke aanvullende essentiële technieken zij gaan leren.
 
3. HET PROCES VAN VORMGEVEN
De eerste modules waren gericht op de technieken en vaardigheden, In deze module verdiep je je in het proces van vormgeven. Je leert de principes van vormgeving, zoals vormverhoudingen, vormspanning, en de guldensnede als basisprincipe. Je doet onderzoek naar de beeldcomponenten die van cruciale belang zijn voor een beeld met zeggingskracht. We bespreken met elkaar, waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier zijn vormgegeven. Waarom ervaren we iets als mooi en harmonieus en waarom wij lelijk en onaantrekkelijk ervaren. Er bestaan wel degelijk wetmatigheden m.b.t. schoonheid beleving, dat is iets anders dan smaakervaring.
 
4. MODELLEN, MALLEN EN GIETTECHNIEKEN
Bij sommige projecten is het zeer wenselijk om technieken als mallen maken en gieten te begrijpen en te beheersen. Het zijn semi-industriële technieken. Het gebruik maken van mallen zorgt voor gecontroleerde reproducties. Terwijl draaitechniek met name op symmetrie gebaseerd is, kun je bij mallen asymmetrische gecompliceerde modellen maken, die gecontroleerd kunnen worden geproduceerd. Je verdiept je dus in gipsen modellen, op deze modellen maak je gipsen moedermallen en gietmallen.
 
5. 3D MODELING EN 3D PRINTEN
Absoluut onontkoombaar zijn de 3D- tekenen en ontwerpen technieken op de computer in de wereld van modellen & design. Bij de specials hebben we 3D printers in huis waarmee we je de effectiviteit van de hedendaagse 3D printtechnieken laten zien. Je verdiept je in 3d tekenen, ontwerpen en modelleren met 3D software. Het is een module die ook handig is voor het ontwerpen gericht op andere toepassingen dan keramiek. Je leert de functies en alle in’s en out’s van relevante softwareprogrammas. 
 
6 DECORATIE-TECHNIEKEN 
VOOR ALLE 2D GERELATEERDE ONTWERP PROJECTEN.
 Je duikt in de geschiedenis van decoratie op keramiek. Hierbij ontdek je dat design een samenspel is van vorm, decoratie en kleur. Vervolgens ga jij zelf decoratie-dessins ontwerpen voor op zelfgemaakte vormen of op algemene werken zoals borden, kommen, bekers en schalen. Stap voor stap neemt de mentor/ begeleider* je mee in de basiskennis van het design-ontwerpen, op papier en/of computer. Ook het aanbrengen van decoratie, voorbereiden en afwerken van het materiaal komt hierbij natuurlijk aan de orde.
 
Om je tijdens de cursus in een speciale technieken te kunnen verdiepen organiseren wij facultatief specials als onderdeel van CHV ACADEMY, waar je je aanvullend voor kunt inschrijven. Deze specials duren ieder 3 volle zondagen van 10:00 tot 16:00. Deze worden door professionele specialisten gegeven en moet apart op worden ingeschreven.
 
Er wordt je de mogelijkheid gegeven om een atelierpas aan te schaffen. Deze atelierpas geeft je de mogelijkheid om buiten de cursus uren op eigen gelegenheid en tijd gebruik te maken van de werkplaatsen van Phoenix-Cultuur.
 
Meer informatie

Docent: Olaf Stevens 
Olaf Stevens is een Nederlandse ontwerper met porselein en glas als specialisatie. Hij doceert Ceramic Research en Concept Tools aan de Design Academy in Eindhoven. Opgeleid als Keramisch vormgever op de academies Den Bosch en Breda heeft hij een museaal oeuvre opgebouwd met keramische objecten, porselein draaiwerk, Crystal objecten en industriële ontwerpen voor alle grote glas- en porselein-industrieën in Europa. Hij ontwerpt en produceert zijn eigen Hautscouverts porselein series (www.hautscouverts.com of www.luxeporselein.nl) in Limoges, Frankrijk.

Het beheersen en overdragen van alle aspecten van het keramisch systeem is een van zijn specialismen. Het Ceramic LAB & Research programma is daar een voorbeeld van. Deze schematische en methodische lesvorm ligt aan de basis van zijn onderwijs didactiek. Zijn benadering is prettig, professioneel en effectief en zal je zeker helpen om stappen in je ontwikkeling te maken. Hij leert je alle aspecten van het Keramisch systeem te ontwikkelen en te beheersen. Dit voor zowel de studio-crafts als voor de industriële en semi-industriële voorbereidingen voor keramische ontwerpers. Olaf Stevens is een all-round gekwalificeerde HBO docent met veel ervaring in het lesgeven in binnen en buitenland. Glazuurtechnieken, decoratie technieken, ontwerpen, draaien en gieten voor beginners zowel als voor gevorderden Van basistechniek tot technieken voor gevorderden. Voorbeelden van zijn werk kun je vinden op: www.olafstevens.com