Korte cursus: Kennismaking zoutstook

Volgende Vorige
 
Deze workshop is een noodzakelijke start om inzicht te krijgen in de basisprincipes van het zoutglazuur. Dit is een voorbereiding voor deelname aan een van de facilitaire stoken. Tijdens de zoutstook  worden keramische werkstukken door middel van een speciale stooktechniek waarbij zout wordt verglaasd.
 
Alle kennismakingsworkshops zoutstoken beginnen op donderdagavond. U krijgt dan uitleg over het gebruik van glazuren en slibs in de zoutoven.Vervolgens worden alle door de cursisten meegebrachte werkstukken geprepareerd voor de zoutoven.
 
Op vrijdagochtend wordt de oven ingeladen. Wanneer deze brandt, volgt een informatief middagprogramma, dat kan bestaan uit uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van het zoutglazuur, bezichtiging van de internationale verzameling zoutverglaasde keramiek van collectioneur J. van Houdt (in beheer bij Phoenix Cultuur) of andere activiteiten, zoals decoratie- en draaitechnieken, vormonderzoek, penseeloefeningen en werk- en boekbesprekingen. Wanneer je je inschrijft, krijg je ruim voor aanvang van de workshop bericht over de exacte invulling van het middagprogramma op vrijdag en over de eventuele materialen die je daarvoor nodig hebt. Zaterdagochtend wordt de oven leeggehaald en worden de resultaten samen met de docent besproken. 
 
Meer informatie
 
Zoutstoken Uniek in Nederland 
Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas. 
 
Het zoutglazuur
Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf. Terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëf decoraties mooier uitgelicht, ze worden niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.
 
In de workshops en werkgroep wordt je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis gemaakt hebt en biscuit gestookt zijn.