Kunstbeschouwing: Vlaamse kunst doorheen de tijd

Let op: het is op dit moment niet mogelijk om in te schrijven op deze cursus. Meld je aan voor de wachtlijst, en houden wij je op de hoogte als deze cursus weer beschikbaar is.
 
Vlaanderen. Wie kent het niet? Zo dichtbij, zo vertrouwd, zo beroemd, zo bekend. Zo lijkt het.
 
Dit jaar wordt in Gent groots uitgepakt met de tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie”. De expositie past in het kader van het themajaar “OMG! Van Eyck was here” in Gent. Maar als je zoekt naar de aanleiding van de expositie en het themajaar dan zijn er eigenlijk weinig concrete aanwijzingen. 2020 is geen jubileumjaar rond geboorte of dood van de schilder Van Eyck, die leefde van 1390 tot 1441. Het is ook niet een jubileum van zijn beroemdste werk Het Lam Godstriptiek in de Sint Baafskathedraal in Gent, want dat werd vervaardigd tussen 1430-1432. Het is ook niet vanwege de voltooiing van de grootscheepse restauratie van het triptiek want die is gepland van 2012 tot 2024. Wel is het zo dat nu in 2020 de buitenpanelen gerestaureerd zijn en straks weer met het triptiek zullen worden verenigd. En in 2020 opent een nieuw bezoekerscentrum, maar dat alles zijn toch wat onduidelijke redenen voor een feestjaar. Dat geldt ook al voor de titel: OMG! Van Eyck was here is een knipoog naar de handtekening Johannes de Eyck fuit hic (‘Jan Van Eyck was hier’) waarmee Jan Van Eyck in 1434 bijna als een soort graffiti tag zijn ‘Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw’ signeert.
 
Misschien is dit surrealistische sprookje wel eigen aan de Vlaamse aard. Reden genoeg om ons verder te verdiepen in de Vlaamse kunst en zo meer te weten te komen van de kwaliteit, kwantiteit, veelzijdigheid van de Vlaamse kunst doorheen de tijd: onbekend, verrassend, vernieuwend, behoudend, bevreemdend, betoverend, fascinerend, interessant, mooi, lelijk, afgrijselijk? De Vlaamse kunst heeft het allemaal!
Vlaanderen. Wie kent het niet? Zo dichtbij, zo vertrouwd, zo beroemd, zo bekend. Zo lijkt het.
 

Planning

13 jan | eburonen, kelten ambiorix,
20 jan | vlaamse  primitieven van eyck, van der weyden, bouts
27 jan | vlaanderen, 16e eeuw breughel, patenir
3 feb | vlaamse barok, schilderkunst rubens, van dyck, jordaens
10 feb | vlaamse barok, beeldhouwkunst, architectuur, toegepaste kunst plantijn, huyssens, quelinus
24 feb | vlaams realisme meunier, de braekelaer
3 mrt | vlaams expressionisme permeke, de smet
10 mrt | vlaamse surrealisme margritte, delvaux, kamagurka
17 mrt | hedendaags vlaanderen tuymans, van fleeteren, van mechelen
24 mrt | vlaamse architectuur braem, van reeth