Cursus overzicht

Workshop Kennismaking met zoutstook

Deze kennismakingsworkshop, onder leiding van keramiste Bernadette Stokwielder, is een noodzakelijke start om inzicht te krijgen in de basisprincipes van het zoutglazuur. Dit is een voorbereiding voor deelname aan een van de facilitaire stoken. Tijdens de zoutstook  worden keramische werkstukken door middel van een speciale stooktechniek en gebruik van zout verglaasd. Ben je een (beginnend) keramist en wil je je graag verdiepen in het zoutstoken? Lees dan verder voor meer informatie.

 

Docent(en):
Bernadette Stokwielder
Lesdag(en):
Donderdag (19:30 - 22:30 uur), Vrijdag, Zaterdag
Doelgroep:
Volwassenen
Aantal lessen:
3
212,00
Kies aantal deelnemers
Kies een startdatum
Workshop Kennismaking met zoutstook
Omschrijving
Docent
Wat neem je mee?
Lesdata
vraag?
Omschrijving
Kennismakingsworkshop: het programma

Alle kennismakingsworkshops zoutstoken beginnen op donderdagavond. Je krijgt uitleg over het gebruik van glazuren en slibs in de zoutoven. Vervolgens worden alle door de cursisten meegebrachte werkstukken geprepareerd voor de zoutoven.

Deze workshop kennismaking met Zoutstook bestaat uit 3 bijeenkomsten die in één week plaatsvinden:           
- Donderdagavond 19.30 - 22.30 uur: voorbereiden
- Vrijdag 10.00 - 21.00 uur: inladen van de oven en stoken
- Zaterdag 10.00 - 13.00 uur: uitladen en nabespreking                                                                       

Op vrijdagochtend wordt de oven ingeladen. Wanneer deze brandt, volgt een informatief middagprogramma dat kan bestaan uit uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van het zoutglazuur, bezichtiging van de internationale verzameling zoutverglaasde keramiek van collectioneur J. van Houdt (in beheer bij Phoenix Cultuur) of andere activiteiten, zoals decoratie- en draaitechnieken, vormonderzoek, penseeloefeningen en werk- en boekbesprekingen. Wanneer je je inschrijft, krijg je ruim voor aanvang van de workshop bericht over de exacte invulling van het middagprogramma op vrijdag en over de eventuele materialen die je daarvoor nodig hebt. Zaterdagochtend wordt de oven leeggehaald en worden de resultaten samen met de docent besproken. 

Zoutstoken is uniek in Nederland 

Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een laagje glas. 

Het zoutglazuur

Waarom gebruiken we zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf, terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëfdecoraties mooier uitgelicht en niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een voorwerp heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.

In de kennismakingsworkshop wordt je wegwijs gemaakt in de werking van het zout en de mogelijkheden om hierop in te spelen om tot een gewenst resultaat te komen. Het gaat hier dus om werkstukken die je zelf al thuis gemaakt hebt en biscuit gestookt zijn.

Docent

Bernadette Stokwielder

Bernadette Stokwielder, keramist in hart en nieren en specialist in Zoutstook. Zij heeft tussen 1984-1988 gestudeerd aan de Kunstacademie Den Bosch, keramische vormgeving. Sinds 1993 maakt zij persoonlijk werk en werk in opdracht vanuit haar atelier 'Kleigoed'. Daarnaast geeft zij les bij onder andere Phoenix Cultuur.

"Mijn keramiek heeft vaak een gebruiksfunctie of de vorm blijft hier sterk aan herinneren. De gebruiksfunctie is, in mijn ogen, de extra dimensie in de objecten die ik maak. Dat zijn tot nu toe vooral heel veel theepotten geweest, zoutgestookt, en de laatste 2 jaar zijn daar ook zeer hoge theelicht/objecten bijgekomen. Zij maken de theepot meer autonoom.

Het voelt goed om dagelijks te mogen eten en drinken uit mooi handgemaakt serviesgoed. Ik stook dat werk altijd op steengoed temperatuur en vanaf het jaar 2000 bijna alleen nog maar met zout.
De warme kleuren en de verglazing die zo specifiek zijn voor een zoutstook hebben mijn hart gestolen en het zo verkregen glazuur is vanwege zijn hardheid perfect voor gebruiksgoed. 

Het is steeds weer een spannend moment om het resultaat uit de oven te zien komen. Het proces blijft grillig en er komt veel overgave bij kijken; overal in de oven zijn de omstandigheden weer net iets anders wat er voor zorgt dat je nooit vooraf kunt garanderen hoe een kom of theepot er precies uit gaat zien."

 

Wat neem je mee?

De workshopprijs is excl. stookkosten. Per stook vindt er een verrekening van de kiloprijs plaats op basis van ingebracht werk (ongeveer tussen de €2,- en €3,50 per kilo, afhankelijk van het totaal).

Lesdata
Dag Datum Jaar Tijdstip
Dag Datum Jaar Tijdstip
donderdag 13 juni 2024 19:30 - 22:30
vrijdag 14 juni 2024 10:00 - 21:00
zaterdag 15 juni 2024 10:00 - 13:00
vraag?

Wil je nog wat vragen over deze cursus?
Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.